Sandra Berković
0

INTERVJU / 'Sarajevo, here I come!'

Razgovarala: Tatjana Sekulić
U sarajevskom klubu Central u četvrtak nastupa mlada i atraktivna hrvatska pjevačica Sandra Berković. Njeno muzičko opredjeljenje su R'n'B, hip hop i soul, a svojim nastupom zabaviće posjetioce sarajevskog izdanja regionalne klupske atrakcije R'n'B Confusion party. Sandra u ovom kratkom intervjuu po prvi put sebe predstavlja sarajevskoj publici.

Kada govore o Vama mediji Vas uglavnom oslovljavaju sa 'mlada, ali talentovana pjevačica'. U Hrvatskoj ste već dosegli veliki uspjeh, nastupali ste u brojnim klubovima, a ne tako davno ste izdali i svoj album prvijenac koji je postigao velik uspjeh. No, možete li se ukratko predstaviti čitateljima portala Sarajevo-x.com?

Sve je moralo negdje početi, tako i moja ljubav prema glazbi. Pjevala sam prije no što sam progovorila, a i danas mi je puno lakše pjevati, nego pričati. Recimo da je sve počelo kad sam krenula u glazbenu školu svirati klavir, pisati stihove, nastupati na natjecanjima i uvježbavati se na nekim, od tada prvih "gaža". Glazba mi je udarila u glavu i nastavila sam u tom smjeru. Upisala sam školu za solo pjevanje koju sam pohađala dvije godine i u to vrijeme počela snimati radio jinglove, prateće i info vokale nekim od danas poznatih bendova i izvođača i eksperimentirati s raznim oblicima glazbe.

Konkretan pomak koji je rezultirao izdavanjem mog albuma prvijenca dogodio se u periodu kad sam nastupala u poznatom zagrebačkom klubu "Sax", zajedno sa Ivanom Kindl i Jacquesom Houdekom, a ono što smo izvodili bio je R&B i soul. U to vrijeme sam i započela suradnju s ekipom s kojom još uvijek surađujem. Budući da stalno nešto "pisuckam" i pjevam, nadam se i drugom albumu u skorije vrijeme.

Vaše muzičko opredjeljenje je R&B, hip hop, soul. Zbog čega ste se opredijelili baš za takav žanr?

S tim sam izražajem krenula i dobro se snalazim u tim vodama, a i sama sam se učila pjevati vježbajući uz pjesme glazbenika tog žanra iako sam slušala i rock i pop, klasiku, ambijentalnu glazbu... Uvijek ponavljam da je glazba toliko neograničena i otvorena da je meni teško ograničiti se i zatvoriti u određene okvire.

Svojom muzikom pokušavate ljudima na našim prostorima približiti R&B, koliko u tome uspijevate, odnosno da li je publika s ovih prostora zainteresovana za takvu vrstu muzike?

Publika je sigurno zaintesirana iako je malo izvođača koji rade isključivo takvu vrstu glazbe, strana R&B glazba se više sluša, a pop glazba je ta koja je preuzela vodstvo.

Vaš izuzetni glas publika je imala priliku slušati na hit singlovima kompilacije Papaya MotoMusic ('Get Up On My Move', te 'Right Now'), također ste sarađivali i sa brojnim poznatim osobama s naših prostora, između ostalih i sa D'Knockom koji je i producirao pjesme za vaš album 'Upali radio'. Možete li nam nešto više reći u tim saradnjama, s kim ste sve sarađivali, te u kome pronalazite svoj uzor?

Kompilacija Papaya Moto Music je jedna od pet kompilacija sa nekim od pjesmama na kojima sudjelujem pjevački i autorski zajedno sa D'knockom, Fresh Jay-em i Slow' Mo T-jem. Gostovala sam na albumu Tonija Cetinskog, Jacquesa Houdeka, Ede Majke, a nadam se još nekim suradnjama. Što se tiče uzora, tu sam vrlo komplicirana jer uzor vidim u puno umjetnika stoga bi to bio jedan „mash up“ ljudi čiji rad izuzetno cijenim. Zapravo samo učim i skupljam iskustva koja ću nadam se, pretočiti u buduće hitove.

U četvrtak, 3. decembra nastupate u sarajevskom klubu Central, u sklopu najpoznatije regionalne klupske atrakcije 'RNB Confusion', kada ćete se i predstaviti sarajevskoj publici. Kakva su Vaša očekivanja, a šta Sarajlije mogu očekivati na tom partiju?

To će biti moj prvi posjet Sarajevu. Napokon! Toliko sam "kukala" da želim vidjeti taj grad, a sad imam i razlog više. Dakle, dolazim na nepoznati teren, ali sve što sam čula je samo najbolje. Radujem se veselim ljudima i očekujem dobru zabavu i druženje! Glazba nas sve spaja! Sarajevo, here I come!