{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sanel Marić Mara oduševio publiku nastupom u Beču

Klix.ba
26.4.2018. u 10:12
168
2
Sanel Marić Mara oduševio publiku nastupom u Beču
168
Mostarski kantautor Sanel Marić Mara održao je koncert u prepunoj kultnoj sceni Szene u Beču, u organizaciji Bosanskohercegovačke platforme kulture (BHKP).
Pjesmom "Đul miriše" sa albuma VaSduh, Mara i bend otvorili su devedesetominutni set u kojem su prvi put zasvirali u Beču. Iako je većina prisutnih prvi put slušala zvuk ovog "majstora iz sjene", kako su kritičari prozvali Maru, energija muzičkog opusa "mostarskog Boba Dylana" je osvojila srca publike.

"Ova večer kulminacija je jedne predivne priče koja je na skoro pa kosmički način spojila Kemala Smajića iz BHKP-a i mene kao umjetnika, ali i čovjeka. Naime on je igrom slučaja sa porodicom i prijateljima boravio u istoj brvnari na Vlašiću u kojoj sam ja prije toga donio i greškom tamo ostavio tada još neobjavljeni materijal albuma 'VaSduh'. Kemala je taj neoznačeni CD zainteresirao i zajedno sa svojim najbližima je poslušao i odmah zavolio te za njega totalno nepoznate pjesme. Kada je poslije toga saznao o kome je riječ smo stupili u kontakt i od tada postoji ideja da se desi ova za mene i moj bend zaista magična noć u Beču", izjavio je Mara poslije nastupa.

Kemal Smajić iz BHKP-a izjavio je: "Izrazito smo zahvalni što smo u prilici da možemo prestaviti ovako divne muzičare i umjetnike bečkoj publici. Mislim sa tim istovremeno i na Maru i bend, ali i na Wiener Sevdah Trio. Bosna i Hercegovina ima jako bogat fundus izvanrednih umjetnika i velika je šteta što ih naši ljudi kako u matici, tako i u dijaspori, većim brojem zapostavljaju i ne pokazuju veliki interes za novim sadržajima. I ubuduće ćemo nastojati da bečkoj publici predstavimo što veću raznolikost bh. umjetničke scene".

Splet pjesama sa posljednja dva albuma (VaSduh i Kovilje) ispunila je, pod majstorskom "palicom" Đanija Pervana koji je bio odgovoran za izvrstan zvuk na koncertu, kako dvoranu tako i srca i dušu svih prisutnih.

Virtuoznost i natprosječna muzička uigranost benda rezultirali su u gromoglasnim aplauzima publike, koja je Maru i bend sa istim nagrađivala između pojedinačnih numera. Vidno raspoloženi muzičari i sami su, kako su poslije nastupa rekli, jako uživali u energiji koju su razmjenjivali sa auditorijem.

Prije Mare i benda koji pored mostarskog kantautora čine Dario Lukić - klavir, Jasmir Sljepčević Boske – bubanj i Marko Jakovljević – bas gitara, zainteresiranu bečku publiku u kultnom live-klubu Szene Wien obradovao je premijerni nastup novoformiranog sastava Wiener Sevdah Trio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: