Muzika
77

Sanel Marić Mara nakon pet godina u Sarajevu

Klix.ba
Fondacija Ekipa i art house Kriterion s ponosom su predstavili koncert Sanela Marića Mare koji će se održati u petak, 5. decembra u velikoj sali Kriteriona sa početkom u 20 sati.
Sanel Marić Mara (Foto: TheLoveStudio)
Sanel Marić Mara (Foto: TheLoveStudio)
Krajem 90-tih godina Mostar je, uz Sarajevo, Travnik i Tuzlu, bio jedan od najvažnijih centara nezavisne kulture i umjetnosti u BiH koja se razvijala paralelno i parirajući neukusu koji je tih godina preplavio javni prostor zemlje i regiona. Upravo svojom nazavisnošću, ta scena je uspjela zadržati autentičnost i kvalitet te tako postati prepoznatljiva u BiH i regionu, ali i na muzičkoj mapi Evrope.

Sanel Marić Mara je jedan od najvažnijih predstavnika te umjetničke scene a njegova karijeru je obilježila saradnja sa mnogim već establiranim muzičarima i autorima poput Damira Imamovića, Arsena Dedića i Nedima Čišića (Vuneny).

Njegov treći i, po mnogima, jedan od najboljih albuma objavljenih u posljednje dvije decenije u BiH je album "Vasduh", koji je Mara 2009. godine izdao za poznatu sarajevsku izdavačku kuću Buybook. O ovom albumu je potrebno reći da se radi o ciklusu u kojem Mara sa svojim bendom stvara muziku na tekstove pjesama nekih od najvećih bh. pjesnika: Alekse Šantića, Antuna Branka Šimića, Maka Dizdara, Safvet bega Bašagića itd.

Koncertom "S pričom u lišće i vjetar" najavljuje se projekat na kojem Mara trenutno radi. Novi album će sadržavati pjesme najvrednijih mladih bh. pjesnika, Marinih prijatelja i sada već priznatih umjetnika: Marka Tomaša, Meše Begića i Nedima Čišića. Neke od tih pjesama kao što su: Grad, Planine Paname i S pričom u lišće i vjetar su već objavljene i dobro poznate publici u BiH, istakli su organizatori koncerta.

Zbog potreba snimanja koncerta broj ulaznica koje će biti stavljene u prodaju je ograničen. Sve informacije o koncertu moguće je pratiti i na web-stranici kriterion.ba ili na oficijelnoj Facebook stranici koncerta.