Pobjednik iz 2017.
24

Salvador Sobral kritikovao Eurosong, posebno naljutio Jacquesa Houdeka

Klix.ba
Salvador Sobral (Foto: EPA-EFE)
Salvador Sobral (Foto: EPA-EFE)
Prošlogodišnji pobjednik Eurosonga Salvador Sobral komentarisao je pjesmu izraelske predstavnice nazvavši je "groznom" i dodao da srećom ove godine ne mora slušati ništa". Takav manjak poštovanja prema kolegama i takmičenju koje je doveo u svoju zemlju posebno je naljutio hrvatskog muzičara Jacquesa Houdeka.

U intervjuu za portugalski list Publico Sobral je rekao da nije slušao nijednu pjesmu osim portugalske i izraelske te dodao da ga je na to "natjerao YouTube". Inače, Izrael slovi za favorita ovogodišnjeg takmičenja za najbolju pjesmu Evrope čije se finale održava ove subote.

Houdeka je izuzetno naljutilo što se Sobral sve vrijeme pokušavao predstaviti kao skroman čovjek i pravi umjetnik, istaknuvši da je sada pokazao svoje pravo lice.

"Sad ću ti reći nešto, Salvador Sobral: Prošle godine kada si propustio sve probe pa ih je tvoja sestra odradila za tebe, EBU te trebala diskvalificirati! To je bilo neprofesionalno i nepravedno prema svima nama koji smo radili težak posao. I u svom govoru nakon pobjede bio si neugodan prema svima, no sad si puno bezobrazniji nakon što si napao Izraelku Nettu Barzilai i njenu pjesmu! Tako pokroviteljski i neprikladno, neprimjereno gospodinu poput tebe. Trebao bi se izviniti čim prije. Nisi samo pobjednik, ti su i domaćin, Eurosong se održava u tvojoj zemlji i zato je ovo ponašanje grozno. Ako mrziš koncept Eurosonga, nisi se trebao takmičiti. Sad govoriš da se želiš što više udaljiti od činjenice da si pobijedio. Ma hajde! Činjenica da si se mučio slušanjem lanjskih pjesama i da ne moraš ove godine slušati 'grozne' pjesme pokazuje nam da si veoma malen čovjek! Svi mladi umjetnici imaju snove i pod pritiskom su u tom trenutku, a ti ih napadaš? Možda misliš da si pravi umjetnik, ali meni izgledaš tek kao pozer. Zbilja misliš da je uredu glumiti nezainteresiranost i distanciranost? Nije! Misliš li da te ovakvo ponašanje čini većim? Ne čini! To samo svima pokazuje da si lažnjak, kao što si bio lažan prošle godine kada si pobijedio. Možda si pobijedio na Eurosongu, ali za mene nisi pobjednik. Svim takmičarima ove godine želim puno sreće. Puse i zagrljaji iz sunčane Hrvatske", napisao je Houdek.