Šaban Šaulić, kralj narodne muzike koji je kroz svoje pjesme ostavio neizbrisiv trag

Klix.ba
17.2.2019. u 13:15
3.114
71
Šaban Šaulić, kralj narodne muzike koji je kroz svoje pjesme ostavio neizbrisiv trag
3.114
Šaban Šaulić, kralj narodne muzike koji je kroz svoje pjesme ostavio neizbrisiv trag Šaban Šaulić (Foto: Facebook)
Vijest o smrti kralja narodne muzike Šabana Šaulića nevjerovatnom brzinom je odjeknula u svim državama bivše Jugoslavije ostavljajući brojne poštovaoce njegove muzike u nevjerici.
Tokom pet decenije uspješne karijere Šaban Šaulić je u historiji narodne muzike ostavio neizbrisiv trag, a njegove pjesme simbol su jednog vremena i dio muzičke antologije ovog područja. Zbog iznimnih glasovnih mogućnosti publika i kritičari prozvali su ga kraljem narodne muzike tvrdeći da ne postoji pjesma koju Šaban ne može otpjevati.


Rođen je 6. septembra 1951. godine u Šapcu, a dosta vremena proveo je u Bijeljini odakle je rodom njegova majka Ilduza Demirović. Najveći dio života proveo je u Beogradu sa suprugom Gordanom s kojom ima troje djece - kćerke Sanelu i Ildu koja je krenula njegovim pjevačkim stopama te sina Mihajla.


Prvi album "Dajte mi utjehu" objavio je 1969. godine kada je imao 18 godina. Do 1976. godine autor njegovih pjesama bio je Buca Jovanović, a od te godine sve svoje hitove pisao je sam.


Pjesmu "Gordana" koju je posvetio svojoj supruzi napisao je 1985. godina, a pjesme "Dođi da ostarimo zajedno" i "Dva galeba bela" smatraju se jednim od najboljih ikad otpjevanih narodnih pjesama.


Osim ovih, veliki njegovi hitovi bili su i "Uvenuće narcis beli", "Sine", "Danima te čekam", "Snežana", "Odlaziš, odlaziš", "Pozn'o bih te međ' hiljadu žena" i mnoge druge.


Šaban Šaulić je jedan od pjevača s najvećim brojem prodatih ploča u bivšoj Jugoslaviji.

Podjećamo, Šaulić je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj.


Komentari (71)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: