KUD Idijoti
0

INTERVJU / 'Sa scene nas može samo smrt otjerati'

Razgovarala: Tatjana Sekulić
Legende ex-Yu punk scene, grupa KUD Idijoti, 20. novembra nastupa u sarajevskom Domu mladih. Skoro tri decenije su na sceni i kako kaže za Sarajevo-x.com gitarista i jedan od osnivača benda Sale Veruda, na okončanje karijere ih može natjerati samo teška bolest ili smrt, ali prije će se Arena srušiti, no što će se to desiti. U intervjuu za naš portal, Veruda govori i o trenutnoj punk sceni na našim prostorima, o njihovom 'izvoru' energije, ali i o tome šta publika može očekivati u Domu mladih.

Sarajevska publika važi za jednu od najkritičnijih, no vaš bend je uvijek dobrodošao u glavni grad Bosne i Hercegovine, sada ponovo nakon četiri godine, svirate u Sarajevu. Kakve reakcije očekujete?

Ista priča vrijedi i za Pulu…Kao, ako u Puli i kod pulske publike prođeš - svugdje ćeš proći. Zapravo, mi u svakome gradu čujemo tu istu 'prijetnju/opomenu/upozorenje' i šta se desi? Svugdje bude super! Dakle, ili smo mi stvarno tako neki super bend ili publika nije toliko kritičarski raspoložena kao što sama o sebi misli. Što se nas tiče, mi sa jednakim respektom dolazimo u svaki grad, trudimo se dati najbolje što možemo u tom trenutku, tako će biti i u Sarajevu i u Bihaću. U Sarajevu je do sada svaki puta bilo odlično, nadam se da će isto biti i na predstojećem koncertu.

Jedan ste od najstarijih, ako ne i najstariji punk bend na području bivše Jugoslavije, koliko se sada ta vrsta muzike sluša na našim prostorima i koja generacija je najčešći posjetilac vaših koncerata?

Točno je da smo jedan od najstarijih aktivnih bendova još iz doba SFRJ. Mislim da se omjer ljudi koji slušaju 'urbanu/punk/heavy/undergraund/alternativnu' muziku nije bitno promijenio unatrag nekoliko desetljeća. Čini mi se da je zabavna ili narodna muzika (u svim svojim varijantama) puno prisutnija među konzumentima. Namjerno upotrebljavam ovu riječ jer slušaoci često nisu i pravi ljubitelji muzike, nego, onako, trenutni i usputni potrošači.

Narodna i zabavna muzika na ovim prostorima odavno dominiraju i to je naš pravi "mainstream". Ja znam da je to tako i uopće nisam nesretan zbog toga. Takvo je naše kolektivno stanje svijesti i duha i mislim da je to sasvim u redu. Punk je jedna oaza u kojoj se ispoljava nešto drugačije stanje svijesti, a koliko vidim na našim koncertima to nije povezano sa godinama, u našoj publici ima svih dobnih skupina.

Na sceni ste skoro tri decenije i imate veliko iskustvo iza sebe, ali i veliki broj albuma možete li nam reći šta smatrate vašim najvećim uspjehom?

Meni je osobno najdraži momenat naš nastup sa Ramonesima u Hali Tivoli u Ljubljani 1994. godine. A, bilo je i odličnih nastupa na Exitu.

'KUD Idijoti' je veoma zanimljiv i pomalo provokativan naziv benda. Izjavili ste da ste na ideju o tom nazivu došli selekcijom, odnosno od više vama interesantnih naziva izabrali ste baš ovaj. Zbog čega?

Pa, upravo zbog toga da budemo provokativni (smijeh). Htjeli smo i da se ime benda lako pamti. Prve plakate imali smo na ćirilici! Iako su tada u SFRJ latinica i ćirilica bila dva ravnopravna pisma, kada se 'KUD IDIJOTI' napiše na ćirilici to ovdje ipak neobično izgleda, kao da smo neki ruski band (smijeh). Nismo imali lak pristup televiziji ili radiju, nije bilo interneta, trebalo je iskoristiti svaki milimetar prostora i svaku šansu koja se ukazala. A zanimljivo ime je privlačilo pažnju publike, mislim da je tako i danas.

Za toliko godina rada vjerovatno je bilo brojnih anegdota, možete li se prisjetiti neke koja je vama ostala 'urezana' u sjećanju?

Evo jedne baš iz Sarajeva: stoje na kolodvoru dva vlaka, isti kao dva brata blizanca, Bosna express i Orijent express, jedan do drugoga, oba polaze u 06:05 ujutru, čini mi se, jedan prema Zagrebu, drugi prema Beogradu. Mi nakon svirke na Obali kratko odspavamo i pod stresom i panikom u zadnji tren utrčimo na kolodvor i ukrcamo se na vlak. Smjestimo se i opustimo, eto, kao, stigli smo na vrijeme, bacim ja pogled kroz prozor i preko puta na 'onom' vlaku pročitam tabelu na kojoj lijepo piše: Bosna express! Ljudiii, ej, još minut do polaska, a mi smo u pogrešnom vlaku! Brzo, pakuj gitare, torbe, stvari i trk prekoputa! Samo što smo izjurili iz jednog i utrčali u drugi vlak, taj je krenuo…eto, da slučajno nisam vidio, čudom bismo se čudili kako smo to završili u Beogradu umjesto u Puli.

Kako komentarišete današnju punk scenu na prostorima bivše Jugoslavije? Ima li bendova koji 'obećavaju' ili se sve počinje svoditi na čistu komercijalizaciju?

Ima dobrih, odličnih bendova ali, nije lako napraviti karijeru, uprkos internetu. Teško je govoriti o 'komercijalizaciji' kad su uvjeti poslovanja jako pogoršani. Nemam ništa protiv izvođača koji su tiražni ako su se pri tome držali svojih stavova. Povlađivanje publici i odricanje od svojih ideja i stavova da bi se bend prodao je zapravo prostitucija, a znam mnoge da se čak nisu ni uspjeli prodati, pa na kraju nisu imali ni dušu ni pare.

Sve ove godine zadržali ste isti 'zvuk', sada pripremate novi album radnog naziva "Zbogom Istro" i publika u Sarajevu će biti u mogućnosti da posluša neke od tih pjesama. Da li će doći do neke promjene? Planirate li se 'modernizovati' poput nekih bendova ili ostajete dosljedni svom zvuku?

Čak smo sve još pojednostavili! Na novom albumu snimio sam jednu jedinu gitaru, dionice koje inače sviram. Uvijek sam gitare dosnimavao, kao, da bude još žešće i moćnije i uvijek sam sebi obećavao da ću na idućem albumu snimiti samo jednu gitaru. To se sada desilo, tako da smo zvučno reducirani, ali mi se čini da smo pri tome dobili na jasnoći. No, bez veze je da ja sada pričam nešto unaprijed, čut ćete sve kada bude gotovo (smijeh).

I nakon svih ovih godina svaki vaš nastup obiluje iznimnom energijom. Odakle ona dolazi?

Zdrav život, rođo, to ti je…Ne drogiramo se, pazimo šta jedemo, umjereno popijemo, jupiii! Osim toga, sviramo takvu muziku da se to mora izvoditi žestoko. Ili tako ili nikako.

Jeste li razmišljali o okončanju karijere i šta bi vas na to moglo nagnati?

Samo teška bolest ili smrt. Ali, prije će se Arena srušiti (smijeh).

Šta očekuje publiku u Domu mladih 20. novembra?

Ako je dobro, mi sviramo oko dva sata. Nadam se da će biti tako! Pozdrav svima i vidimo se!