Elvis Jackson
0

"Sa rekvizitima za plažu na Vrlo dobar festival!"

Razgovarao: Stefan Pejović (Vrlo dobar festival)
Iako obojica više ne žive na ovom svijetu, i Elvis i Michael se sigurno ne bi postidjeli kvaliteta svojih (barem imenom op.a.) nasljednika. Dva kralja kao da su udružila snage i osnovala ovaj fantastični slovenački bend. Elvis Jackson dolaze u Sarajevo spremniji i bolji nego ikad i poručuju vam da ponesete rekvizite za plažu na koncert!

Ko je, zaboga, Elvis Jackson i odakle ideja za takvo ime?

Elvis Jackson nikako nije niti Michael Jackson niti Elvis Presley. Elvis Jackson je dan danas još veća legenda baš zbog obojice preminulih kraljeva. Ideja je bila vrlo jednostavna. Inače, sve zajedno iz zajebancije ali udružili smo kralja Rokenrola i kralja Popa.

Koliko je slovenačka alternativna muzička scena napredovala u zadnjih nekoliko godina?

To je jako teško ocijeniti. Rekao bih da ne baš naročito. Ima iznimki, imamo dosta dobrih bandova kao npr. Multiball, I. vs. I., Last Day Here, Leaf Fat, Tide itd. Ali još uvijek nedovoljno da bismo rekli da je scena nešto naročito razvijena. Nažalost, možda u narednih par godina.

Da li su mladi u Sloveniji aktivni, u muzičkom smislu? Da li klinci sviraju ili su preokupirani fudbalom i Play Stationom?

Najviše su okupirani facebookom i općenito internetom. Dosta je bandova, ali kad treba uraditi ozbiljne stvari, izgube se. Nije to to. Čak su kao zanimljivost u jednom gradu (Nova Gorica) uradili bilboarde da pozovu mlade da izjađu i dolaze na koncerte, napuste kompjutere i sretnu drugove u »real world-u«.

Koliko obaveze prema bendu i svirke mijenjaju vaš svakodnevni život? Da li se neko od vas nekad zapitao "Šta sve ovo meni treba"?

To sami sebe pitamo i previše puta. Odlučili smo se za profesionalizam već dugo unatrag. Svi znamo kako zahtjevan je taj posao. Naročito turneje u koje ulažemo. Postoje rizici, ali ne preostaje nam drugo osim vjere u sebe i … ići do kraja! Energije u sebi imamo još puno!

S obzirom da ste svirali širom Evrope, kakvi su vaši utisci sa proljetne svirke u Sarajevu? Jeste li zadovoljni feedbackom publike?

Sarajevo je bio jedan od boljih koncerata u okviru Against the Gravity turneje. Publika je bila odlična! Ustvari, većina sjećanja i utisaka su pozitivni. Rado smo gosti u BiH i rado ćemo dolaziti i dalje.

Izdali ste novi album. Šta publika može očekivati na Vrlo dobrom festivalu?

Tu se nije ništa promijenilo. Publika će dobiti Elvis Jackson. Preporučujemo da donesu rekvizite za plažu - sunčanice, dušeke…Svakako super žurka i vrlo dobar festival!