Balkanska posla
0

Sa Karamazovog koncerta tjerali strance, a puštali podobne

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Ne sumnjamo da je svjetski poznat virtuoz na lutnji Edin Karamazov u Vijećnici priredio vrhunski muzički spektakl, ali samo zato sigurni da su organizatori Baščaršijskih noći posjetiocima koji nisu mogli stati u prepun hol pružili vrhunsku demonstraciju poznate 'balkanske gostoljubivosti'.

To što je Vijećnica bila isuviše mala da primi sve koji su željeli poslušati čovjeka koji je učitelj velikom Stingu ne bi bio toliki problem, da su organizatori zatvorili ulaz i ostatak publike uljudno uputili na ljetnu scenu gdje se koncert mogao pratiti na velikom platnu.

Međutim, strani turisti kojih je bio ogroman broj među onima kojima ulaz nije dozvoljen, kao i novinari i fotografi, mogli su se na djelu uvjeriti kako stvari funkcionišu na Balkanu. Dok je većina upućivana na ljetnu scenu pod izgovorm kako nema mjesta ni za koga pa ni za fotografe koji su samo željeli fotografirati koncert i napustiti prostoriju, odabrani su pak na ogromno iznenađenje stranih turista ipak ulazili.

Tako je najprije pored svih prošao dirigent Emir Nuhanović, da bi se vratio pet minuta poslije i za sobom 'povukao' još nekoliko poznanika i poznanica. Potom je pušteno još nekoliko poznanika ljudi na ulazu kao i 'poznanika od poznanika', što je izazvalo dodatnu nervozu kod prisutnih.

Ovakve scene, na žalost nisu rijetkost. Nije nam cilj baciti ljagu na nastup jednog od najvećih svjetskih umjetnika, ali bi organizatori ovakvih događaja svakako trebali razmisliti o tome šta će stranci koji su na nimalo ljubazan način vraćeni sa ulaza u Vijećnicu ispričati kada se vrate kući.