Odbacili prijedlog
7

Rusija odbila učestvovati na Eurosongu putem satelita

Klix.ba
Julia Samoilova (Foto: Screenshot)
Julia Samoilova (Foto: Screenshot)
Ruski Channel 1 odbio je ponudu Eurosonga da predstavnica Rusije Julija Samojlova učestvuje na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope putem satelita. Ova ponuda je došla nakon što je Ukrajina zabranila Samojlovoj ulazak na teritoriju Ukrajine zbog koncerta na Krimu 2015. godine.

"Ponudu o učestvovanju putem satelita smatramo čudnom i odbacujemo je, jer je kontradiktorna suštini samog događaja", navodi se u saopćenju ruske državne televizije.

Samojlova, 27-godišnja djevojka u kolicima, trebala je pjevati romantičnu baladu "Plamen gori" (Flame Is Burning).

Iz evropske radiodifuzne unije (EBU) istakli su da će poštovati zakone države domaćina, ali da takmičenje ne smije imati veze s politikom, te su ponudili Rusiji da učestvuje putem satelita, što bi bio prvi takav slučaj u šezdesetogodišnjoj historiji ovog takmičenja. Prema ovoj ponudi, Samojlova bi sudjelovala u drugom polufinalu, a ukoliko prođe u finale također bi nastupila preko satelitske veze.

"Naš imperativ je Eurosong bez politike i zbog toga smo imali obavezu predložiti rješenje koje nadilazi takve probleme. Ponudili smo ruskom Channelu 1 da Julia svoj performans izvede uživo putem satelita", rekao je izvršni supervizor Eurosonga Jon Ola Sand.