Muzika
122

Rosetta i Brainswitch 04. augusta u sarajevskom rock klubu Underground

Klix.ba
Rosetta je američki bend koji u svom zvuku inkorporira elemente hardcore, post-rock, drone i ambijentalne muzike i najčešće ga porede sa bendovima kao što su Isis i Neurosis.

Iako su jedan od najpoznatijih predstavnika post-metal žanra u muzičkom svijetu, sa tom odrednicom ne vole povezivati svoj rad obzirom da, kako kažu "metal is not over and it never ended", te svoj zvuk šaljivo nazivaju metal for astronauts.

U 12 godina postojanja, bend je odsvirao preko 1.000 koncerata u 24 države i objavio devet izdanja. Obzirom da funkcionišu isključivo na DIY principima ('Do It Yourself' - sami snimaju i objavljuju svoja izdanja, bukiraju turneje i sl.) u protekle četiri godine o bendu je sniman dokumentarac koji je nedavno izašao i o kojem više možete saznati na www.rosettaaudiovisual.com.

U Sarajevo stižu prvi put, u sklopu dvadesetodnevne evropske turneje povodom izdavanja novog albuma, u utorak, 04. augusta, u klubu Underground.

Specijalni gost sarajevskog koncerta je bend Brainswitch iz Mostara. Bend je formiran 2011. godine, a čine ga mladi ljudi koji iza sebe imaju više godina iskustva sviranja isključivo autorskog materijala kroz različite bendovske formacije i žanrove (Clown, Mother's Chainsaw, Error, ProjectInc).

Tekstovi (pisani na engleskom jeziku) odraz su svjesnih i podsvjesnih doživljaja i fantazija koje Brainswitch bez viška naracije pokušava prenijeti u kratki format, ponekada nedorečenog sadržaja, s dozom morbidnog i apstraktnog.

Početkom aprila bend je objavio debitantski album "And The World Will Sleep" koji je sniman i miksan u Mostaru, a čiji je master radio James Plotkin (Plotkinworks Studio, USA), poznat po svom radu sa bendovima Khanate i OLD, te remiksima bendova Nadja, Sunn O))), ISIS, Pelican, Earth itd.