Muzika
24

Rolling Stones će održati besplatan koncert na Kubi

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Legendarni britanski rock bend Rolling Stones u utorak je objavio da će krajem ovog mjeseca održati besplatan koncert na Kubi.

Stonesi će nastupiti 25. marta u Gradskoj dvorani, sportskom kompleksu izgrađenom 1957. godine, u kubanskoj prijestonici Havani, samo četiri dana nakon što će američki predsjednik Barack Obama biti u zvaničnoj posjeti Kubi.

"Svirali smo na mnogim posebnim mjestima tokom naše duge karijere, ali koncert u Havani biće prava znamenitost za nas, nadamo se i za sve naše poklonike na Kubi", piše u saopćenju Rolling Stonesa.

Dodaje se da će to biti prvi koncert na otvorenom jednog britanskog benda na Kubi, no i prvi koncert Stonesa na Karibima.

Koncert velikana svjetske rock scene dolazi u trenutku kada se odnosi Kube i Sjedinjenih Američkih Država poboljšavaju.

"Siguran sam daće to biti paklen koncert", rekao je John Kirby, portparol State Departmenta.

Obama će tokom posjete Kubi, 22. marta prisustvovati veoma važnoj simboličnoj utakmici u bejzbolu između Tampa Bay Raysa i reprezentacije Kube. Biće to prvi put nakon 1999. godine da jedan tim iz američke MLB lige igra na tlu Kube.

Iako i dalje postoje mnoge prepreke u odnosima Washingtona i Havane, poput statusa vojnopomorskih objekata u zaljevu Guantanamo ili američkim sankcija prema Kubi, ipak još od pedesetih godina prošlog vijeka nije viđena ovako dobra poslovna i kulturna saradnja dvije zemlje.

Osim Rolling Stonesa mogućnost da održe koncerte na Kubi najavili su i još neke svjetski poznate zvijezde, kao što su U2 i Paul McCartney.