{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Roger Waters usporedio izraelsku vladu sa nacistima

16.12.2013. u 16:43
178
30
Roger Waters usporedio izraelsku vladu sa nacistima
178
Roger Waters usporedio izraelsku vladu sa nacistima
Roger Waters (Foto: AFP)
Nekadašnji frontmen legendarnog benda Pink Floyd, Roger Waters, ponovo je na sebe privukao bijes jevrejskog naroda, usporedivši izraelsku vladu sa nacističkim režimom.
Vodeći rabini i jevrejski pisci obrušili su se na Watersa zbog antisemitizma, nakon što je ovaj naveo da Izrael tretira Palestince nalik na progone Jevreja između 1933. i 1946. godine.

Waters (70) je odbio nastupati u Izraelu ili ga posjetiti, rekavši kako ne bi svirao ni u Francuskoj ili Njemačkoj za vrijeme Drugogo svjetskog rata.

"Paralele sa onim što se ’30-ih godina dešavalo u Njemačkoj su tako očigledne. Tada se veliki broj ljudi pretvarao da se progoni Jevreja uopće ne dešavaju. Od 1933. do 1946. godine. Tako da ovo nije novi scenarij. S tim da ovaj put stradava palestinski narod", rekao je Waters za američki magazine Counter Punch.

On tvrdi kako se Palestinci tretiraju kao niža vrsta, a izraelski rabinat je okarakterisao kao "bizaran".

Bijesni rabini odmah su se javno obrušili na Watersa nazivajući njegove komentare antisemitskim klevetama koje nadilaze bilo koji drugi napad na Izrael i Jevreje.

Do ovog sukoba je došlo samo nekoliko mjeseci nakon što se Waters morao pravdati jer je na koncertima koristio balon u obliku svinje, ukrašen Davidovom zvijezdom.

Waters, pristalica Palestine, odgovorio je na kritike navodeći kako je zvijezda bila samo jedan od niza vjerskih simbola na sceni te da nije antisemita i nema ništa protiv Jevreja i Izraela.

"Osuđujem politiku izraelske vlade na okupiranim teritorijama i Gazi. Ona je nemoralna, neljudska i nezakonita. Nastavit ću svoje nenasilne proteste sve dok izraelska vlada bude sprovodila ovakvu politiku", izjavio je Waters.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: