|

Roger Waters usporedio izraelsku vladu sa nacistima

Roger Waters usporedio izraelsku vladu sa nacistima
178
Klix.ba
16.12.2013. u 16:43
30
komentara
178

dijeljenja
Roger Waters usporedio izraelsku vladu sa nacistima Roger Waters (Foto: AFP)
Nekadašnji frontmen legendarnog benda Pink Floyd, Roger Waters, ponovo je na sebe privukao bijes jevrejskog naroda, usporedivši izraelsku vladu sa nacističkim režimom.
Vodeći rabini i jevrejski pisci obrušili su se na Watersa zbog antisemitizma, nakon što je ovaj naveo da Izrael tretira Palestince nalik na progone Jevreja između 1933. i 1946. godine.

Waters (70) je odbio nastupati u Izraelu ili ga posjetiti, rekavši kako ne bi svirao ni u Francuskoj ili Njemačkoj za vrijeme Drugogo svjetskog rata.

"Paralele sa onim što se ’30-ih godina dešavalo u Njemačkoj su tako očigledne. Tada se veliki broj ljudi pretvarao da se progoni Jevreja uopće ne dešavaju. Od 1933. do 1946. godine. Tako da ovo nije novi scenarij. S tim da ovaj put stradava palestinski narod", rekao je Waters za američki magazine Counter Punch.

On tvrdi kako se Palestinci tretiraju kao niža vrsta, a izraelski rabinat je okarakterisao kao "bizaran".

Bijesni rabini odmah su se javno obrušili na Watersa nazivajući njegove komentare antisemitskim klevetama koje nadilaze bilo koji drugi napad na Izrael i Jevreje.

Do ovog sukoba je došlo samo nekoliko mjeseci nakon što se Waters morao pravdati jer je na koncertima koristio balon u obliku svinje, ukrašen Davidovom zvijezdom.

Waters, pristalica Palestine, odgovorio je na kritike navodeći kako je zvijezda bila samo jedan od niza vjerskih simbola na sceni te da nije antisemita i nema ništa protiv Jevreja i Izraela.

"Osuđujem politiku izraelske vlade na okupiranim teritorijama i Gazi. Ona je nemoralna, neljudska i nezakonita. Nastavit ću svoje nenasilne proteste sve dok izraelska vlada bude sprovodila ovakvu politiku", izjavio je Waters.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...