OKC Abrašević
0

Rockeri iz "Weepers Circusa" nastupaju u Mostaru

Sarajevo-x.com
Tipični predstavnici francuskog rocka, bend "Weepers Circus", u ponedjeljak, 14. decembra nastupit će u OKC Abraševiću od 21 sat. Ulaz na ovaj koncert je besplatan.

Ono što "Weepers Circus" izvode je mješavina klasičnih rock obrazaca s uličnom vergl muzikom i teatralnim naglašavanjem emocija kroz pjevanje. Prije svega, to je topla i zabavna muzika puna sjetne veselosti, koja je tako bliska i našem podneblju. Ovaj veliki francuski bend, koji iza sebe ima ugovor s kompanijom Universal Music i osam albuma, prvi put dolazi u Mostar, a zabava je besplatna i nema nijednog razloga da biste je propustili.

Bend "Weepers Circus" iz Strasbourga osnovali su prijatelji iz srednje škole: Franck George, Eric Kaija Guerrier, Alexandre George i Denis Leonhardt. Isprva inspirisani klasičnim britanskim i američkim rock postavama kao što su "The Beatles" i "Led Zeppelin", grupa počinje sa svirkama u strazburškoj regiji.

Prvi albumi im izlaze krajem devedesetih godina. Uspjeh i dobre kritike albuma “Le Fou et la Balance” (1997) (Luda i vaga) i “L'Épouvantail” (1999) (Strašilo) omogućavaju im da krenu na turneje širom Francuske.

Godine 2000. grupa potpisuje ugovor sa velikom producentskom kućom Universal Music France za koju objavljuje albume "L'Ombre et la Demoiselle" (2000) (Sjenka i Gospođica) i “Faites entrer” (2003) (Izađite na scenu). Na ovom četvrtom albumu grupi se pridružuje bubnjar Alexandre "Goulec" Bertrand. Sljedeći album "La Monstrueuse Parade" (Parada monstruma) inspirisan je filmom “Freaks” Toda Browninga. Šesti album “Tout n'est plus si noir” (Nije sve tako crno) izlazi 2007. Christian Houllé, režiser spotova grupe na prošlim albumima, priključuje se grupi, ovaj put kao klavijaturista.

Kao plod duge evropske turneje 2009. izlazi koncertni album “En concert” (Na koncertu) koji između ostalih sadrži do tada neobjavljeni remiks pjesme “Tout le monde chante” (Svi pjevaju) kao i obradu pjesme “Kashmir” Led Zeppelina.

Osmi album “À la récré” (Na velikom odmoru) bend izdaje u novembru 2009., radi se o albumu-knjizi pjesama za djecu koju je ilustrirao Tomi Ungerer, francuski crtač svjetskog glasa. Album sadrži klasične dječije pjesmice kao i originalne kompozicije.