{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rock zvijezde umiru mlade

S
4.9.2007. u 15:45
0
0
Rock zvijezde umiru mlade
0
Rock zvijezde umiru mlade
Foto: Reuters
Studija koja je obuhvatila 1.000, većinom britanskih i sjevernoameričkih umjetnika iz perioda od Elvisa Presleya pa sve do Eminema, pokazala je da muzičke zvijezde u 70% slučajeva umiru mlađi od prosjeka koji se računa među običnim stanovništvom.
U periodu između 1956. pa sve do 2005. godine umrlo je 100 muzičara. Studija o preranoj smrti umjetnika rađena je u Centru za zdravlje na Univerzitetu Liverpool John Moores.

Među stotinu muzičara koji su umrli relativno mladi u periodu od 1956. do 2005. godine, nalaze se i Elvis Presley, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Marc Bolan i Kurt Cobain. Skoro četvrtina svih smrtnih slučajeva u uskoj je vezi sa konzumacijom narkotika i alkohola.

"Naša studija jasno pokazuje populaciju rock i pop muzičke scene koja je, izložena alkoholu i drogama, smrtno stradala u relativno mladim godinama“, kazao je za Reuters Mark Bellis, vođa studije. Tokom intervjua, Bellis je naglasio da je, s obzirom na činjenično stanje, izuzetno neprilagođeno i nepoželjno angažovati slavne muzičare tokom kampanja protiv droge.

"U muzičkoj industriji, faktori kao što je stres, stalni pritisak za uspjehom, promjena nivoa popularnosti, a sve to u okruženju u kojemu su alkohol i droge izuzetno pristupačni, sasvim je normalno da većina muzičara posegne za drogama. Nakon izvjesnog vremena, logično je da se to otima kontroli, a njihov život se približava kraju“, naglasio je Bellis.

U studiji također stoji da su muzičari najpodložniji razvijanju neke ovisnosti u prvih pet godina slave, a smrtnost je u ovim krugovima čak tri puta veća od prosječne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: