Muzika
0

Rock prestigao pop u okvirima prodaje albuma

Klix.ba
Renesansa rocka je prvi put u historiji prestigla pop u prodaji albuma u Velikoj Britaniji, kako pokazuju statistike firme BPI.

Uprkos tome što su diskografske kuće uložile mnogo novca u brze povratke pop zvijezda, nove brojke pokazuju da su pop albumi manje traženi od rock albuma. Pop je još uvijek dominirajući stil singlica, ali singlice ne donose mnogo toga diskografskim kućama koliko donose albumi. Prodaja rock albuma je porasla do 3%, kako pokazuju statistike do kraja 2002. godine i tako su rock albumi zauzeli 31% ukupne prodaje albuma. U isto vrijeme, prodaja pop albuma je pala više od 1%, a od ukupne prodaje su zauzeli 30,3%. To je bio nevjerovatan prevrat u muzičkoj industriji u prošlih par godina.

  1. godine kad je glavna grupa bila boy grupa Westlife, pop je vodio za 14% iznad rocka. Te godine je rock imao 22,4% prodaje albuma, ali su se od tada stvari svake godine znatno popravljale. Bendovi poput Coldplaya su ove godine pokupili do 13,2% prodaje albuma.

Iz BPI-a kažu: "Rocku su koristili dugo očekivani albumi od bendova kao što su RHCP i Oasis i velike prodaje kompilacija velikih grupa poput Queena, Rolling Stonesa, Nirvane i U2."