Muzika
0

Rock koncerti u Sarajevu i Tuzli

Sarajevo-x.com
Uskoro će se u Sarajevu i Tuzli održati veoma interesantni rock koncerti.

Prvi koncert dogovoren je za 05. maj 2006. godine u Rock klubu "Sloga" u Sarajevu gdje nastupaju hard rock grupa Markonee (Bologna, Italija) - koju će za ovu priliku pojačati virtuoz na gitari - Emir Hot iz Tuzle, BiH + grupa Osmi Putnik (Split, Hrvatska).

Slijedi nastup 06. maja 2006. godine na moto skupu "Bike and Roll Panonika 2006" u Tuzli gdje će se u muzičkom programu moto skupa pojaviti grupa Markonee (I) + Emir Hot (BiH), a dogovoren je i dodatni koncert - 07. maja 2006. godine u tuzlanskom "Klubu 65" gdje će nastupiti Markonee (I) + Emir Hot (BiH) + Osmi Putnik (HR).

Ljubitelji melodične i virtuozne rock svirke nikako ne bi smjeli propustiti ove koncerte koji su prava rijetkost u našim krajevima.

Markonee je hard rock band iz grada Bologna, Italija. Grupa je nastupala širom Italije, a svirali su i na mnogim kompilacijama ("Italians Kiss Better", "Anno 0", "The Best Of Demo" i "Alive & Kickin'"). Stefano Peresson, gitarista banda Markonee, 2002. godine je dobio nagradu "Najbolji kompozitor" za pjesmu "Every Beat Of My Heart". Sa istom pjesmom Markonee su pobjednici nacionalnog takmičenja "DEMO, Radio 1 RAI", a za njih je glasalo više od 60,000 glasača. Na trzistu su sa debut albumom, "The Spirit Of Radio" (objavljen u formi CD-a i LP-a), sa 17 pjesama u trajanju od 1:15:09 .

Band "Osmi Putnik" osnovan je 07.05.1985. godine u Splitu i to u postavi Zlatan Stipišić Gibonni, vokal; Davor Gradinski Dado, bas gitara; te Nenad Mitrović Mitar, gitara. Nešto kasnije u band dolazi i gitarist Igor Makić, te bubnjar Dražen Krolo i u ovoj postavi band ima svoje koncertno krštenje 01.08.1985. godine kada nastupaju zajedno sa "Zabranjenim Pušenjem" na splitskim Gripama. Nakon tri snimljena albuma, pauze u radu i ponovnog formiranja benda, spremljen je materijal za novi album - "Živ i ponosan" - koji se snimao i pripremao u "Pandora Box" studiju pod produkcijskom palicom Deana Clea Brkića, da bi sredinom juna 2005. godine izasao za zagrebačku diskografsku kucu "Dancing Bear", za područje Hrvatske, te za beogradski "One Records", za područje SCG.

Band "Osmi Putnik" koji je cijeli svoj životni vijek (punih dvadeset godina) posvetio isključivo beskompromisnoj hard rock svirci i snimio 4 CD-a, koji su prodati u zavidnih 200.000 primjeraka, i dalje je ustrajan u svojoj devizi "Glasno, glasnije".

Emir Hot, poznati je gitarista iz BiH i trenutno je student druge godine prestiznog London Guitar Institute u Londonu. Ljubitelji heavy metala poznaju ga kao gitaristu bivših bendova Neon Knights (sa kojim je snimio album "Deserted Land) i Southern Storm (sa kojim je snimio album "1999").

Emir Hot je u saradnji sa Dean Clea Brkićem iz splitske grupe Osmi Putnik snimio instrumentalni album nazvan "The Quarterworlds Of Fantasia " koji je u završnoj fazi izrade i uskoro bi se trebao pojaviti na tržištu. Važno je istaći da je, virtuoz na gitari, Emir Hot, pobjednik prestižnog takmicenja za gitariste pod nazivom "London Guitar Hero Spring 2005" koje je održano u Londonu (Wembley), 07.05.2005. godine.

Vise informacija o grupi Markonee možete naći na službenoj web stranici banda: www.markonee.com . e-mail kontakt: [email protected] (Emiliano Nani, manager) Vise informacija o grupi Osmi Putnik možete naći na službenoj web stranici banda: www.osmiputnik.com . e-mail kontakt: [email protected] (Dean Clea Brkić, frontman benda Osmi Putnik)

Vise informacija o Emiru Hotu na web stranici: www.BARIKADA.com .