{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rock bendovi protiv nove evropske regulative

S
17.7.2012. u 21:09
1
0
Rock bendovi protiv nove evropske regulative
1
Rock bendovi protiv nove evropske regulative
Grupa Radiohead
Najnoviji plan Evropske komisije kojim se ograničavaju prava agencija koje imaju licence na ubiranje autorskih honorara, naišao je na podijeljene reakcije u zajednici evropskih muzičara.
Nacrt zakona, koji bi trebao da se nađe pred poslanicima Evropskog parlamenta ovog septembra, trebao bi da reguliše autorska prava proizvođača muzike, uključujući moduse naplate honorara i ubiranja tantijema na cijeloj teritoriji Evropske unije.

Plan predviđa da agencije koje se bave naplatom autorskih honorara moraju autorima isplatiiti ugovorom garantovani dio zarade u roku od najviše jedne godine, što do sada nije bio slučaj.

Takođe, struktura raspodjele i naplate autorskih honorara trebala bi da bude transparentnija i podložna strožoj kontroli evropskih Finanskijskih institucija.

Međutim, predstavnici nekih od najpoznatijih svjetskih rock bendova, kao što su Radiohead ili Pink Floyd oglasili su se saopštenjima da najnovija inicijativa Evropske komisije predstavlja izdaju interesa autora u muzičkoj industriji, "prodaju snova i nada autora" i dalje ustupke agencijama koje nezasluženo ubiru plodove tuđeg autorskog rada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: