Muzika
34

Rigorozni, Filling Silence i S.P.U.K. u Amfiteatru Doma mladih

Koncert sarajevskih bendova Rigorozni, Filling Silence i S.P.U.K. u Amfiteatru Doma mladih održat će se 27. aprila 2013. godine. Ulaz je besplatan

Rigorozni postoji od 2006. godine. 2011. godine objavili su prvi album "Delirij(um)". Ime Rigorozni simbolizuje njihovu odlučnost da se iskažu takvim kakvi jesu, bez kompromisa i konformizma, strogo, rigorozno, jasno i glasno, pa šta bude. Zvuk Rigoroznog je svjež i živahan, inventivan i raznolik, ali prije svega vedar i pozitivan. Tekstovi pjesama raznoliki su, ali su tematski prilagođeni tipičnom "rigoroznom" zvuku. Radi se o odjeku postratnog "happy depression" štimunga, načinu gledanja na stvari mladih ljudi koji su doživjeli totalnu kataklizmu i pretvaranje u prah jednog sistema i krvavo uvođenje drugog. Vesele i šaljive riječi kriju nezadovoljstvo i zbunjenost, buntovništvo i frustraciju, razočaranost i bijes. To je psihološki možda i najbolji način prebrođivanja propasti - pozitivnim i aktivnim duhom koji ne dozvoljava predavanje sveopštem pesimizmu.

Filling Silence je progressive rock bend, nastao i djeluje u Sarajevu, te trenutno radi na finaliziranju svog prvog albuma. U užim krugovima poznat po "hitovima koje gitarista napiše svaki put kad ga djevojka ostavi", Filling Silence se profilirao kao grupa koja voli eksperimentisati, probavati novi zvuk i svojoj publici pružati muziku kakvu je teško čuti u Bosni i Hercegovini. Osnivači benda su gitarista Sead Fadilpašić i bubnjar Stefan Komljenović, a nakon perioda transformacije ekipi se pridružuju i gitarista Deni Ćatović, basista Ivan Vidović, te pjevač Nedim Iljazović. Sa članovima koji vuku muzičke korijene iz različitih pravaca, Filling Silence je spoj garažnog rocka, progressive-a i grungea, što privlači publiku iz različitih muzičkih sredina. Bend iza sebe ima mnogo zapaženih nastupa, uključujući finale demo festivala "Moja BiH" 2005. godine, predstavljanje Bosne i Hercegovine na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana 2008. godine u Bariju, Italija, finale "Jelen Demo Festa" 2010. godine u Banjoj Luci, te nastupe sa bendovima poput Damir Urban 4 2007. godine i Psihomodo Pop 2010. godine, te više manjih, festivalskih i humanitarnih koncerata. Grupa Filling Silence izvodi pjesme na engleskom jeziku, a inspiraciju pronalazi u svakodnevnom životu, pružajući kroz tekstove svoj pogled na svijet, pri tome izbjegavajući političke teme. U bliskoj budućnosti bend planira dovršiti pripremu i snimanje vlastitih pjesama, te se promovisati kroz festivale širom BiH i regiona.

S.P.U.K. bend je nastao 19. jula 2012. godine nakon što je zvanično objavljeno da se u Sarajevu održava prvi Punk festival. Hitrim koracima su okupili ekipu i javili se na konkurs Sarajevo Punk Festa, na kojem su uvršteni u program kao jedna od predgrupa Gužvi u 16-ercu. Prije samog Punk festivala svirali su u Srebrenici na festivalu Silvertown Shine, a tu svirku su smatrali generalnom probom pred SPF. Iako su svirali bez Slavena (ritam gitara) svirka u Srebrenici je ispunila sva njihova očekivanja i tada su konačno bili sigurni da su spremi za taj grandiozni prvi SPF, od kojeg je i počela njihova priča.