Slavni dirigent
60

Riccardo Muti u Sarajevu: Dok god budem živ možete računati na mene, uvijek ću se vratiti

L. R.
Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce i Riccardo Muti (Foto: I. Š./Klix.ba)
Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce i Riccardo Muti (Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom gala koncerta Sarajevske filharmonije s maestrom Riccardom Mutiem, kojim Sarajevska filharmonija obilježava 100. godišnjicu rada i postojanja, danas je u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo održana press konferencija.

Na konferenciji za medije obratili su se italijanski dirigent maestro Riccardo Muti, direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce, ambasador Italije Marco di Ruzza te šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

"Nije važno napraviti gest prijateljstva, važno je znati ponoviti ga. Sretan sam što sam se vratio, a u orkestru sam danas zatekao desetak muzičara koji su sa mnom svirali 1997. godine. U vrijeme kad je svijet u krizi, moramo znati da je kultura važan instrument koji će odgajati nove generacije", poručio je Muti na konferenciji.

Press konferencija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Press konferencija (Foto: I. Š./Klix.ba)

Povratak u Sarajevo okarakterizirao je kao izraz čiste ljubavi, naklonosti i prijateljstva prema Bosni i Hercegovini.

"Dok god budem živ, možete računati na mene, uvijek ću se ovdje vratiti da dirigujem jedan koncert", dodao je.

Maestro Muti boravio je u Sarajevu 1997. godine s Milanskom skalom i održao koncert, potom i 2014. godine.

Talent maestra Mutia i važnost njegovih dolazaka u Sarajevo naglasio je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, ističući moć umjetnosti i kulture te muzike iznad svega kao nečega što nas može održati u životu, usprkos okolnostima.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler (Foto: I. Š./Klix.ba)
Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Institucije kulture nažalost uvijek su u svojevrsnom stanju potrebe, nemaju dovoljno budžetskih sredstava što je posebno izraženo u BiH. Sarajevska filharmonija upravo je jedna od tih značajnih institucija kulture, dali smo mali doprinos kroz nabavku novih instrumenata i sklopive bine", kazao je Sattler.

Prisustvo maestra Mutia u Sarajevu, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza vidi kao izuzetan dar za cjelokupno stanovništvo Bosne i Hercegovine, ali i za međunarodnu zajednicu koja djeluje u BiH.

Ambasador Italije Marco Di Ruzza (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ambasador Italije Marco Di Ruzza (Foto: I. Š./Klix.ba)

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce zahvalan je zbog dolaska maestra Mutia, za najljepši rođendanski poklon Sarajevskoj filharmoniji. Istaknuo je i saradnju i pomoć Evropske unije radu Sarajevske filhartmonije, generalno donacijama.

"Uz mnogo sreće i malo ludosti izrekao sam tu ideju. Došli smo u kontakt s maestrom Mutijem i na naše ogromno zadovoljstvo maestro je prihvatio poziv i napravio jedan najljepši rođendanski poklon Sarajevskoj filharmoniji i našim građanima zato što je odlučio doći bez honorara", rekao je direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce za Klix.ba.

Budući da su karte u dva navrata rasprodane u nekoliko minuta, direktor Tuce je u saradnji s Vladom KS, Ministarstvom kulture, Općinom Centar i Gradom Sarajevo uspjeli da realizuju prijenos uživo na Trgu Susan Sontag.

"Koristim ovu priliku da pozovem sve građane da se pridruže sutra, da budu dio ovog historijskog događaja za Sarajevsku filharmoniju, Sarajevo te Bosnu i Hercegovinu", rekao je Tuce.

Vedran Tuce, Riccardo Muti i Cristina Mazzavillani Muti, Nihad Uk, Kenan Magoda, italijanski ambasador Marco di Ruzza
Vedran Tuce, Riccardo Muti i Cristina Mazzavillani Muti, Nihad Uk, Kenan Magoda, italijanski ambasador Marco di Ruzza

"Ovo je prvi put da maestro Muti diriguje Sarajevskoj filharmoniji, a ovo je njegov treći boravak u Sarajevu, gdje je u protekla dva navrata dolazio sa svojim orkestrima. On je jako zadovoljan, pogotovo ga veseli činjenica da je u orkestru mnogo mladih ljudi i u razgovoru s njim konstatovali smo da se orkestar razvija u jednom dobrom smjeru. Rekao je da će ostati prijatelj Sarajeva i da smo dobrodošli da ga zovemo da ponovo dođe", poručio je direktor Tuce.

Podsjećamo, koncert dirigenta maestra Riccarda Mutija sa Sarajevskom filharmonijom održat će se sutra u Narodnom pozorištu u Sarajevu s početkom u 20 sati, a svi zainteresirani građani moći će potpuno besplatno pratiti prijenos uživo ispred Narodnog pozorišta na Trgu Susan Sontag.