Muzika
4

Režiser Taylor Hackford o Chucku Berryju: Bio je veoma komplikovan

Klix.ba
Taylor Hackford (Foto: EPA)
Taylor Hackford (Foto: EPA)
Režiser i producent Taylor Hackford, koji je 1987. godine režirao dokumentarni film "Chuck Berry: Hail! Hail! Rock 'n' Roll" u kojem se pojavljuju Chuck Berry i Keith Richards, odao je počast preminuloj muzičkoj legendi.

"Bio je najvažnija osoba rock'n'rolla. Svi rockeri počeli su svirati uz njegove pjesme", rekao je Hackford za Hollywood Reporter.

U znak sjećanja Hackford je podijelio uspomenu sa snimanja filma "Hail! Hail! Rock 'n' Roll" ispričavši kako je Berry imao običaj urotiti se protiv vlastitog dokumentarca.

"S Chuckom je bilo teže sarađivati nego s bilo kojom drugom filmskom zvijezdom. Veoma komplikovan, težak, čak dijaboličan. A u isto vrijeme totalno sam ga volio", rekao je.

Hackford je ponovio priču o tome kako je Universal dao Berryju 500.000 dolara za prava na korištenje njegove muzike u dokumentarcu, a slavni gitarista je odbio sudjelovati prvog dana snimanja osim ako mu producent fizički ne dostavi novac u smeđoj torbi.

"Volim Chucka Berryja, ali svaki dan je bio pregovaranje. Ne pretjerujem ako kažem da je on najteža zvijezda koju sam ikad upoznao, kao što je komplikovaniji i talentovaniji od bilo koga", dodao je Hackford koji je kasnije režirao muzičku biografiju o legendarnom Rayu Charlesu.

Mnogi velikani rock'n'rolla odali su počast Berryju.

"Chuck Berry je bio fantastičan izvođač, ali je mnogo važnije to što je bio prvi veliki rock'n'roll tekstopisac. Svi oni - Rolling Stonesi, Beatlesi, Bob Dylan, Prince rekli su da ne bi uspjeli bez njega", zaključio je Hackford.