Muzika
0

Rekordan broj prijava za "Heineken Music Fest 2004"

NINA
Završen je natječaj za prijavu grupa za 4. internacionalni demo rock festival “Heineken Music Fest 2004.”, a na adresu organizatora stigle su rekordne 62 prijave iz svih zemalja regije.

Žiri će ovih dana obaviti odabir grupa za nastup u takmičarskim koncertima, koji će biti izvedeni u Travniku od 5. do 10. jula i Zenici od 12. do 17. jula, a program festivala će biti objavljen do kraja juna.

Iz BiH za festival je konkuriralo 36 grupa, a iz ostalih zemalja prijavile su se tri grupe iz Slovenije, 14 grupa iz Hrvatske, tri grupe iz Srbije i Crne Gore, te pet grupa iz Makedonije. Najviše grupa je iz Zagreba i Skopja, po četiri.

Festival će otvoriti u Travniku, 5. jula, svojim solističkim koncertom, grupa Bilk iz Zagreba, pobjednik prošlogodišnjeg festivala, a isti dan će biti priređena promocija “Prvog BH pop-rock leksikona” Amira Misirlića, koji je objavila izdavačka kuća Hercegtisak.

U pratećim programima predviđene su i tribine, odnosno edukacije “Za život bez droge”, “Stop AIDS” i “Stop nasilju u porodici”, koje će realizirati zavodi za javno zdravstvo Zenice i Travnika, te Medica Zenica.

Na završnom koncertu festivala nastupit će deset najboljih grupa iz takmičarskih programa, prema ocjeni stručnog žirija.

Finale je predviđeno za 17. jula, ali mjesto i prostor još nisu definitivno utvrđeni. Naime, uz Zenicu i dvoranu HKD-a Napredak, u konkurenciji je i Sarajevo, gdje bi završni koncert bio izveden u FIS-u.