Neprocjenjiva vrijednost
161

Reggae muzika uvrštena na UNESCO-vu listu globalnog kulturnog blaga

SRNA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Reggae muzika, čiji su lagani ritmovi i melodije postali poznati širom svijeta zahvaljujući muzičarima poput Boba Marleyja, uvrštena je danas na UN-ovu listu globalnog kulturnog blaga.

UNESCO, agencija UN za kulturu i nauku, dodala je ovaj žanr na listu "neprocjenjivog kulturnog nasljeđa" koje je potrebno štititi i promovisati.

"Doprinos regggea muzike diskursu o pitanjima nepravde, otpora, ljubavi i čovječnosti naglašava njenu elementarnu dinamičnost, koja je istovremeno umna, društvenopolitička, senzualna i duhovna", saopštio je UNESCO.

U tekstu se dodaje da je reggae na svom početku bio "glas marginalizovanih", a sada se ta muzika svira i prihvata u širim društvenim slojevima, uključujući različite polove, etničke i vjerske grupe.

Jamajka je prijavila rege na UNESCO-ovu listu ove godine na sastanku agencije na ostrvu Mauricijus, gdje je razmatrano 40 prijedloga, prenio je AFP.

Reggae muzika nastala je krajem šezdesetih iz jamajčanskih ska i rokstedi stilova, a bila je podložna i utjecaju američkog jazza i bluesa.

Ovaj muzički stil brzo je postao popularan u SAD i Velikoj Britaniji, gdje su se mnogi jamajčanski imigranti doselili u godinama poslije Drugog svjetskog rata.

Reggae često opisuju kao muziku ugnjetavanih, a stihovi se bave društvenopolitičkim pitanjima, zatvaranjima i nejednakošću.