Muzika
16

"Redemption Day" koju su pjevali Crow i Cash je napisana nakon njene posjete Bosni 1995.

Klix.ba
Prošle su skoro dvije decenije od kada je američka pjevačica Sheryl Crow objavila istoimeni album na kojem se našla i pjesma "Redemption Day". Ovu pjesmu je otpjevao i legendarni Johnny Cash. No, cijela priča ima veze i sa našom zemljom.

Na nedavno održanom koncertu ona je tu pjesmu otpjevala sa u "duetu" sa Johnnyjem Cashom. Tačnije, dok je ona pjevala na platnu se pojavio i snimak na kojem je Cash. Za vrijeme izvođenja pjesme na platu na pozornici su prikazani snimci američkih vojnika iz ratova tokom cijelog 20. stoljeća, pa i oni tokom rata u BiH.

Melodiju je napisala Crow 1995. godine i objavila je na svom albumu nazvanom "Sheryl Crow". Bila je, kaže, inspirisana posjetom Bosni i Hercegovini iste te godine gdje je došla sa Hillary Clinton.

"Zaista sam doživjela nešto što nikada ranije nisam vidjela", kaže pjevačica i dodaje da je tada osjetila šta znači biti u ratu i upoznala ljude koji su prošli kroz rat.

Za magazin Rolling Stone je dodala da je Clinton tada razgovarala sa ženama i djecom u bosanskim selima koji su prošli kroz strahote rata.

"U trenutku kada smo bili u Bosni, u Ruandi se dešavao genocid, a mi smo sjedjeli i posmatrali", kaže pjevačica.

Dodaje kako se činilo da je ipak američka vojska bila potrebna u Bosni, u Evropi.

"Došla sam kući i bavila se pitanjem zašto smo na taj način prisutni u nekim zemljama, a u nekima ne", kazala je.

Isto pitanje je sebi postavljao i Cash 2003. godine kada je odlučio otpjevati "Redemption Day".

Objasnila je da su se i kasnije desili neki događaji gdje je američka vojska bila prisutna te navodi da je i dalje aktuelno pitanje zašto su zašto su SAD prisutne vojno u nekim dijelovima svijeta, kada imaju vrlo malo veze s tim dijelom svijeta.

"To je bio isto jedan od razloga zbog kojih je Cash bio zainteresiran za tu pjesmu", kazala je pjevačica.

Nakon što ju je snimio, Cash je umro nekoliko mjeseci poslije, a ona je objavljena tek 2010. Tačnije ova pjesma se našla na albumu "American VI: Ain't No Grave", koji je posthumno objavljen.

Ovog puta, u znak odavanja počasti američkim vojnicima, Crow ju je otpjevala u "duetu" s njim.