Red Bull RapLika: Frenkiejeva analiza hip hop takmičenja i njegovog značaja

Red Bull RapLika: Frenkiejeva analiza hip hop takmičenja i njegovog značaja
106
D. B.
6.11.2019. u 13:00
7
komentara
106

dijeljenja
Red Bull RapLika: Frenkiejeva analiza hip hop takmičenja i njegovog značaja
U očekivanju regionalnog finala Red Bull RapLike, zakazanog 16. novembar u sarajevskoj Zetri, popularni bh. reper Frenkie je dao zanimljivu analizu značaja ovog takmičenja za hip hop scenu.
U svom osvrtu se dotiče i uzleta popularnosti hip hopa, kvaliteta onoga što se danas nudi mladima - ali i njihove proaktivnosti, te načina na koji muzika ruši zidove među ljudima. U nastavku je Frenkiejev osvrt.

"Prošle subote je u klubu Underground održano bh. finale ovogodišnjeg izdanje Red Bull RapLike. Freestyle takmičenje koje godinama privlači mlade talentovane repere iz cijele regije je pokazalo da hip hop kultura živi i da iz godine u godinu ima sve više pratilaca. To potvđuje i činjenica da se Underground napunio u rekordnom roku, i samo pola sata nakon otvaranja vrata bilo je teško naći dobro mjesto u prvim redovima.

Imao sam priliku da budem dio ovog projekta od samih početaka i tako sam iz prve ruke mogao da posmatram uspone i padove. Baš kao što sam ja u mojoj karijeri, prošli smo turbulentne godine, padove i visoke letove, no možemo reći da smo u zadnjih par godina zakoračili u jedno sigurno razdoblje. Hip hop muzika na Balkanu je postigla nevjerovatan uspjeh i mislim da će se svi složiti kada kažemo da je to trenutno najpopularniji muzički pravac.

Paralelna su i kretanja na globalnom nivou: po statistikama prodaje i streaming servisa, hip hop je po prvi put pretekao rock'n'roll koji je decenijama bio vodeći na listama popularnosti. Dugo godina smo se na Balkanu borili da dobijemo zasluženi medijski prostor i poštovanje kolega, i konačno smo to postigli.

Izazov za najbolje

U moru raznih talent „showova“ i reality emisija upitne kvalitete, Red Bull RapLika je uspjela da godinama održi visok organizacioni ali i sadržajni kvalitet. Ovaj event je bio jedina adresa za hip hop talente koji su se sramili svih tih kičastih programa, a željeli su da pokažu što znaju. Idući korak dalje, RapLika nije bila za one koji naprosto znaju repati: ona je iz te grupe izdvajala elitu, one koji su bili najbolji u improvizaciji, i zato je uvijek važila za Ligu šampiona.

Jedno je naučiti tekst, uvježbati nastup i odraditi ga na bini, a drugo je suočiti se s protivnikom u uzavrelom klubu. Tu su se snalazili i isticali samo najbolji. Kontra, Smoke Mardeljano, Grasshoper, Helem nejse su samo neki od njih. I kao što se da primijetiti čitajući ova imena, oni su danas čvrst dio regionalne hip hop scene. Ukoliko ih pitate o iskustvima s RapLike, svi će se složiti da je to bio jedan od najuzbudljivijih nastupa u njihovoj karijeri, iako su svi oni nastupali na velikim festivalima i binama širom regije.

Rušenje zidova

Još jedan bitan faktor koji Red Bull RapLiku čini značajnom jeste spajanje jedne podijeljene generacije. Hip hop je krajem devedesetih bio jedan od prvih pokreta koji je počeo rušiti ratom podignute zidove a RapLika to danas nastavlja na najbolji mogući način. Iako to mnogima zvuči apsurdno - jer na eventu je poenta verbalno nadmudriti protivnika, što ponekad podrazumijeva i prilično oštre riječi - ovaj događaj spaja izvođače kao nijedan drugi.

Kao što u sportu postoji rivalitet na terenu, isto je i s reperima na bini. No, kao što nakon utakmice slijedi sportsko druženje, tako i poslije nastupa na RapLici slijedi velika zabava. RapLika je učinila čak i više, jer brojne suradnje i prijateljstva su nikli upravo na regionalnim finalima. A neka od njih i dan-danas traju.

Hip hop počeci nekad i sad

Ono što mogu reći sa velikom sigurnošću i malom dozom ljubomore jeste da mi je krivo što RapLika nije postojala u vrijeme naših početaka. Znajući „starog Frenkieja“, on ne bi imao mira i jedva bi čekao da zakorači na binu s kolegama. Pripremao bi se danima i vježbao želeći da se pokaže u najboljem svjetlu. Mi nismo imali ogromnu binu na trgu ispred koje je stajalo više hiljada ljudi. Imali smo malu klupu u parku i nas deset koji smo stajali u krugu.

Zapitam se da li su nove generacije svjesne toga šta im se nudi i cijene li ovaj event onoliko koliko bi trebali? Sigurno ima pojedinaca koji ovo shvataju olako i primaju kao poklon na tanjiru. Ali treba znati da je neko morao kročiti malo trnovitijim putem da bi oni to danas imali, i ne misliti da će Red Bull RapLika biti tu vječno. Ovo je naše i za ovaj položaj se moramo konstantno boriti.

Nije dovoljno ostaviti komentar na društvenim mrežama i pametovati kako bi trebalo ovako ili onako. Bitno je podići guzicu iz stolice i aktivno učestvovati, prijaviti se ili doći i podržati druga i svog favorita. Sarajevo je prošle subote učinilo upravo to: došli su i digli ruku za hip hop kulturu. Nadam se da ćemo isti prizor gledati i 16. novembra na regionalnom finalu koje se - pazi sad! - održava ni manje ni više nego u Zetri! A ni tu ni kraj, jer onda ide sljedeća godina, pa ona tamo, pa ona iza nje. Battle se nastavlja i ako ga nećemo voditi mi, ko će?".
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...