U klubu Underground
7

Red Bull RapLika BiH Finale: Poznata sudijska petorka koja će u subotu ocjenjivati repere

D. B.
Sarajevski klub Underground sutra navečer će ugostiti bh. finale Red Bull RapLike, najvećeg regionalnog takmičenja u hip hop improvizaciji. Osam MC-ijeva će se boriti za titulu najboljeg freestyle repera u BiH i mjesto u regionalnom finalu, a njihove nastupe će ocjenjivati petočlani stručni žiri sastavljen od iskusnih poznavalaca hip hopa i vještine sklapanja rima 'iz glave'.

Nakon što su objavljena imena takmičara i specijalnih gostiju koji će nastupiti na bh. finalu Red Bull RapLike 2019, poznat je i sastav žirija koji će u subotu 2. novembra dijeliti pravdu. Nakon što su odabrali osam finalista koji će stati na binu u klubu Underground, sudije će se sutra naveče naći pred ništa manje teškim zadatkom: na njima će biti da ocijene vještinu, duhovitost, elokventost, brzinu i snalažljivost freestylera.

Jedan od sudija je poznati sarajevski reper Stoposto. On se odavno dokazao u pisanim betlovima u Rap Skillz ligi te mu je battle disciplina itekako bliska. Također, kao iskusan MC jako specifičnog stila, sigurno će obratiti pažnju na tehničke detalje svakog takmičara. Upravo zbog svojih nastupa u Rap Skillzu, stekao je poštovanje u hip hop krugovima tako da će publika - ali i takmičari - cijeniti njegove komentare i savjete.

Drugi sudija je Nuha, MC koji jako dobro zna šta znači stajati na bini punog kluba i gledati protivnika u oči. Nuha je više puta dolazio do samog finala i samo su ga nijanse dijelile od zlatne medalje. Kao viceprvak će sigurno prepoznati talenat i znati šta bodovati. Zanimljivo je da su ga 2012. godine kao dvojac u finalu tadašnjeg Red Bull MC Battlea pobijedili upravo Stihomir i Gagara iz Helem Nejse, koji također imaju iskustva u "ringu“, a u subotu će biti u ulozi voditelja.

Pored njih, tu je još jedno etablirano ime sa hip hop scene: Shtuka je poznat kao izvrstan MC, ali i odličan producent. Dugo je muzički aktivan i kroz njegov studio su prošla najpoznatija imena domaćeg repa. Dakle, još jedna osoba koja dobro prepoznaje dar i talenat. Vrijedi napomenuti i to da pobjednika bh. finala kao nagrada čeka upravo snimanje u studiju pod Shtukinom dirigentskom palicom.

Osim brojnih repera, u sudijskoj petorci se našao i jedan audio-vizuelni umjetnik. Vedran Haračić je tvorac video serijala "Salt and Flow“ koji godinama dokumentira mlade talente domaće scene, te važi za izvrsnog poznavaoca hip hopa. Dugo godina je dio rap pokreta, a u sudijskoj postavi ima ulogu novinara-kritičara. On je također "odgovoran“ za drugi dio nagrade: ovogodišnji prvak će, uz snimanje pjesme u studiju, dobiti i video spot u režiji Vedrana Haračića.

Jedno od stalnih lica u Red Bull RapLici, koje ne treba posebno predstavljati, je Frenkie. On je s ostalim članovima žirija već odradio težak zadatak i odabrao osam finalista.

"Imao sam priliku da pregledam sve prijave takmičara i jako mi je drago što vidim dosta novih imena. To znači da RapLika raste i privlači nove generacije. Freestyle forma je najteža disciplina u našoj muzici i za kvalitetan freestyle je potreban brz i oštar um, a da se prijavite na ovaj event morate biti i jako hrabri. Zbog toga jako poštujem sve učesnike i želim im puno sreće. Poručujem svim takmičarima da preostalo vrijeme provedu vježbajući kako bi u subotu bili što spremniji. Pobjednik neće biti samo šampion BiH, već će predstavljati i boje naše zemlje na regionalnom finalu, a to će tek da bude spektakl“, poručio je Frenkie.

Pored takmičenja, publiku će u subotu svojim nastupima obradovati Frenkie, Kontra i Indigo, Helem Nejse, Stoposto i Black Beriz te Katarza i Geko. Za warm-up i after party zadužen je Indigo, a cijeli event će - kao i ranije - dodatno začiniti vrhunska audio-vizuelna oprema koja će zatresti i oživiti zidove u Undergroundu.

Ulaznice se po cijeni od 10 KM mogu kupiti u kafe baru Opera, a valja napomenuti da svaka ulaznica uključuje i konzumaciju (Red Bull) te dvije pozivnice za veliko regionalno finale Red Bull RapLike 2019 koje se 16. novembra održava u sarajevskoj Zetri. Kapacitet kluba je skoro popunjen, tako da je preporučljivo požuriti po ulaznice. Vrata se u subotu otvaraju u 21 sat.

Sve informacije i vijesti dostupne su na www.redbull.ba, te na Facebook profilu i zvaničnoj stranici takmičenja.