Na mjesto početka
4

Red Bull Music Academy se vraća u Njemačku prijestolnicu na svoju 20. godišnjicu

Klix.ba
U posljednje dvije decenije Red Bull Music Academy su ugostili mnogi gradovi širom svijeta, uključujući Melbourn, Tokyo, Paris, San Paolo, New York, Cape Town i Montreal, a ove godine, tačno na svoju 20. godišnjicu, Red Bull Music Academy se vraća u Berlin, grad u kojem je sve počelo.

Osmog septembra ove godine počelo je jubilarno 20. izdanje Red Bull Music Academy koje će trajati do 12. oktobra, a koje se, vrlo simbolično, održava u Berlinu, gradu u kojem je sve počelo prije tačno 20 godina.

Izabrano je ukupno 61 učesnik iz cijelog svijeta koji će tokom pet sedmica imati priliku da međusobno sarađuju i razmjenjuju ideje, prisustvuju različitim studijskim sesijama, vode javne diskusije, te budu dio jedinstvenih muzičkih radionica, ali i da prate predavanja preko 60 predavača koje, kao i svake godine, čine neka od najuticajnijih imena u muzičkoj industriji.

Red Bull Music Academy je globalna institucija koja je već 20 godina posvećena jačanju kreativnosti u muzici sarađujući sa muzičarima i umjetnicima širom planete, a osmišljena je kao mjesto za učenje i unaprjeđivanje muzičkih talenata. Red Bull Music Academy svake godine ugosti 60 učesnika koji su podjeljeni u dvije grupe, a svaka grupa se sastoji od polovine učesnika, koji u periodu od preko dvije sedmice imaju priliku da međusobno razmjenjuju znanja, vještine i talenat.

Svake godine Red Bull Music Academy zaprimi na hiljade prijava za učešće od umjetnika iz cijelog svijeta, koje stručni tim pažljivo bira, a što rezultira klasom učesnika koji predstavljaju različite muzičke stilove, metodologije, ali i kulturološke pozadine.

Ove godine Red Bull Music Academy tim predstavlja 37. različitih nacionalnosti, uključujući Keniju, Južnu Koreju, Meksiko, Kanadu, Filipine, Rusiju, Novi Zeland, Španiju, Tursku i Brazil, a dvije grupe su rasporođene u periodu od 8. i 21. septembra i 29. septembra i 12. oktobra 2018. godine.

Neki od interesantnih muzičkih pravaca koji su ove godine pronašli svoje mjesto u Berlinu su elektronika iz Japana, IDM iranske underground klubske scene, nova škola UK jazz-a, African-future dance muzika iz Južne Afrike, eksperimentalni hip-hop iz Njemačke, nigerijski neo-soul, gruzijski drone, industrijski techno iz Poljske, post-punk iz SAD-a, ali i mnogi drugi.

Ovogodišnje sjedište akademije je kulturni istorijski spomenik i kompleks, studio Funkhouse u Istočnom Berlinu. Specijalno za ovu priliku, kompleks Funkhouse, koji posjeduje jedan od najboljih sound sistema na svijetu, je preuređen i opremljen sa najsavremenijom muzičkom opremom, a nekadašnji poznati H1 studio i H2 radio-play studio su u potpunosti pretvoreni u studija za produkciju, a obnovljena je i jedna od prvobitnih eho komora. Ipak, svi originalni elementi koji su se nekad koristili u radio predstavama, od zavjesa do kamenih podova ostat ce netaknuti i na svom mjestu. Red Bull Music Academy će tokom svog trajanja koristiti i jednu od velikih orkestralnih sala za snimanje kao glavnu dvoranu za predavanja, a sala za snimanje kamerne muzike će se koristiti kao session room.

I ove godine, u periodu svog trajanja, akademija organizuje Red Bull Music Festival - festival koncerata i klubskih večeri širom grada. Neka od imena koja će nastupiti u sklopu festivala su Culture Clash, Nina Kraviz, Tony Allen & Jeff Mills, Dixon, Toxe, Janelle Monae, Titica, Sevdalize i mnogi drugi.