Muzika
22

Red Bull Music Academy radionica i party u Sarajevu

Klix.ba
(Foto: Irfan Redžović)
U legendarnom Studiju 1 RTV Doma u Sarajevu, u petak 7. marta, održana je Red Bull Music Academy radionica na kojoj su se okupili mladi muzičari radoznali da saznaju više o samoj Akademiji i načinu apliciranja, te da sa poznatim britanskim producentom elektronske muzike Paulom Dolbyjem, poznatijim kao Seiji, praktično obrade neke interesantne aspekte muzičke produkcije.

Na početku je učesnike sa svojim iskustvom na RBMA 2006 u Melbourneu upoznao Nenad Kovačević (DJ Audio InFunktion), a gostujući predavač Seiji je govorio o svojim muzičkim počecima i karijeri. Potom se prešlo na praktični dio radionice, u kojem se gost iz Londona dotakao bitnih segmenata audio produkcije, a sve je proteklo u živoj interakciji i razgovoru između učesnika i predavača, te je radionica potrajala mnogo duže nego što je prvobitno predviđeno. A imalo se šta i čuti i naučiti od čovjeka koji je surađivao sa imenima kao što su Amy Winehouse, Roisin Murphy, Macy Gray, 4Hero, Soul II Soul, Erykah Badu, Gorillaz...

Poslije radionice, u 23 sata došao je na red i RBMA Clubnight. U studiju u kojem su najveća muzička imena BiH i bivše Jugoslavije snimala albume i pjesme koji su ušli u antologiju muzike ovih prostora, sarajevski ljubitelji elektronske muzike uživali su u izvrsnoj atmosferi za koju su se pobrinuli Seiji, MPJ Slo, Zlijay, Audio InFunktion, te Repetitor VJz.

Red Bull Music Academy se ove godine održava u Tokiju, a kao i do sada, u njoj će učestvovati 60 mladih talentiranih muzičara iz cijelog svijeta, koji će u dvije sedmice Akademije u oktobru i novembru imati priliku da uče od velikih imena svjetske muzičke scene. Vremena za prijave ima još do 18. marta.