Nenad Kovačević
0

"Red Bull Music Academy mi je dala znanje, iskustvo i vjetar u leđa"

Sarajevo-x.com
Promotivni CD Red Bull Music Academy dobio je sasvim slučajno i na njemu vidio artiste koje izuzetno cijeni i čije ploče kupuje i vrti. Osim toga, da tri sedmice budete dio nevjerovatnog muzičkog iskustva uz najzvučnija imena svjetske muzičke scene, definitivno je motiv više da aplicirate.

Nenad Kovačević (DJ Audio InFunktion), jedan je od učesnika ovog velikog događaja 2006. godine u Melbourneu i organizator Red Bull Music Academy Workshopa u Sarajevu koji se ove godine održava 25. marta sa početkom u 16 sati u sarajevskom Domu mladih. Teme radionice su produkcija, aranžman, mix&mastering, tehnike, trikovi, a gost predavač je DJ Zinc (Bingo Beats/UK).

Kovačević u razgovoru za naš portal posebno ističe činjenicu da se Akademija svake godine seli u drugi grad te da mu je, između ostalog, i to bio dodatni motiv da spremi najbolji mogući materijal i da aplicira. Opisujući osjećaj kada je e-mailom pozvan na Red Bull Music Academy u Melbourneu, kaže da je gotovo isti kao da je na igri na sreću Loto dobio 100 miliona dolara!

Da li je potrebno mnogo novaca za nekoga ko će biti izabran da bi uopće otišao na Akademiju?

Novac vam praktično i nije potreban. Jer, Red Bull snosi troškove putovanja, smještaja, hrane, čak i džeparca tokom boravka na akademiji.

Šta je na Vas ostavilo najveći utisak za vrijeme boravka na Akademiji?

Otvorenost i opuštenost, ljudi bez sujete, ego tripova, svega onoga što je nekako uobičajeno za naše podneblje. Također, nevjerovatna energija posvećena je samo jednoj stvari, a to je muzika. Osim toga, posebno je zanimljivo bilo raditi sa artistima koji su prodali milione ploča i koji su svojom muzikom obilježili 20. stoljeće. A takvi su nam bili predavači i mentori. Boraviti s njima u studiju, svirati, snimati, učiti od njih, slušati njihove priče, nešto je što inspirira i što vam daje snagu da nastavite raditi, možda sa još više žara i energije. Osim toga, imao sam sreću da u mojoj klasi bude jedna nova generacija artista 21. stoljeća kao što su - Aloe Blacc, Flying Lotus, Andreya Triana, Aroop Roy, Daniel Brandt…, a sa kojima sam imao fantastična iskustva u studiju, na bini, u svakodnevnom životu i sa kojima sam i danas u kontaktu i u izvrstnim odnosima.

Kako se sve to odrazilo na Vašu karijeru?

Mislim da mi je Red Bull Music Academy nekako napunila pluća i zapravo dala svojevrsnu potvrdu da je to što radim veoma dobro, da ne smijem odustati, iako sredina u kojoj živim nije baš sjajna i gdje ti svi zapravo podmeću noge i pokušavaju tvoj rad minimizirati do maksimuma. Također, nakon Melbournea su mi se otvorila mnoga vrata i jednostavno sam postao artist na worldwide nivou, što dokazuju gotovo nevjerovatne saradnje koje su u toku, remiksi koje radim za vrhunske izvođače, ploče koje mi izlaze ove godine u SAD i Evropi, tako da definitivno mogu reći da mi je Akademija dala znanje, iskustvo i vjetar u leđa.

Sarajevo Workshop?

Svake godine je RBMA workshop u Sarajevu bio iskustvo za sebe, i do sada smo imali zaista fantastične goste - Sikter, Florian Keller, Dado Džihan, Damir Imamović, Frenkie, Dubioza Kolektiv. Ove godine nam u goste kao predavač dolazi jedan od najznačajnijih britanskih artista - Dj Zinc. Njegovo iskustvo je enormno, sarađivao je sa najznačajnijim imenima modernog doba kao što su - Prodigy, Fugees, UNKLE, Foreign Beggars, Dj Marky, Benga, Skream, MS Dynamite, Dj Hype… Svi posjetioci će moći čuti njegovo muzičko iskustvo, ali i učestovati u workshopu na kojem će se obrađivati tehnike produkcije, kako se pravi pjesma, beat, aranžman, mix & mastering, trikovi, itd. Tako da će i ovaj workshop biti veoma interesantan, pa zbog toga i pozivam sve koji se bave muzikom da dođu. I ulaz je u potpunosti besplatan.

Šta biste preporučili zinteresiranima za Akademiju?

Da se opuste, dođu na workshop i upoznaju se sa detaljima, spreme svoj najbolji materijal koji mogu, popune aplikaciju i pošalju je. Podsjećamo, na ovogodišnjem workshopu će se u potpunosti osjetiti kako izgleda jedan dan na Red Bull Music Academy. Dođite, ulaz je besplatan, a nakon workshopa slijedi prava mala poslastica i to ne samo za one koji se bave muzikom nego i sve fanove kvalitetnog i urbanog zvuka.

Više informacija na www.redbull.ba