Večeras u 21 sat
0

Razmazite svoja muzička osjetila uz online koncert "Away from the Curtain"

L. K.
Away from the Curtain je novi studijski koncert Almedina Varošanina i Mirze Redžepagića, muzičara koji čine dio sastava NAiRUZ. Bit će emitovan večeras u 21 sat na YouTube kanalu ovog sastava.

Ovo je finalni videozapis NAiRUZ Trilogije, snimane tokom pandemije. Odražava snažnu potrebu umjetnika da stvaraju i izvode čak i onda kada to nije moguće činiti uživo.

Foto: Aida Redžepagić
Foto: Aida Redžepagić

NAiRUZ je fuzija flamenka i sufi muzike. To je dijalog različitih muzičkih tradicija koje dijele sličnu muzičku jezgru. Sa flamenko gitarom prilagođenom da zvuči poput ouda u kombinaciji s turskim neyom i vokalima koji izvode prekrasnu poeziju velikih sufi umjetnika uz mistične pokrete flamenko plesa, NAiRUZ predstavlja novu dimenziju muzike.

Foto: Aida Redžepagić
Foto: Aida Redžepagić

Značenje imena Nairuz simbolizira rođenje proljeća, početak uspona prirode, pa je ovaj, naš NAiRUZ jedno jedinstveno muzičko izvođenje koje publici prikazuje dijelove duše kroz muziku.

“Muzika koju stvaramo može se nazvati istraživanjem duše flamenka sa predanošću derviša”, kažu izvođači.

Foto: Aida Redžepagić
Foto: Aida Redžepagić

Video su snimali Aida Redžepagić i Amar Čamo, zvuk je snimao i montirao Eric Bajramović a video montažu potpisuje Amar Čamo. Koncert je dio programa MOST - Bridge For Balkan Music.