Njemački metal sastav
23

Rammstein kritikovan zbog "instrumentalizacije i trivijalizacije holokausta"

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka industrial metal grupa Rammstein naišla je na kritike javnosti nakon objavljivanja teasera njihovog novog spota u kojem su članovi benda obučeni kao zatvorenici koncentracionih logora s omčama oko vrata.

"Svojim novim videom grupa je prešla granicu. Instrumentalizacija i trivijalizacija holokausta, kako je prikazano u spotu, je neodgovorno ponašanje", kazala je za Bild Charlotte Knobloch, jedna od preživjelih u holokaustu i bivša predsjednica Centralnog vijeća Židova u Njemačkoj.

Isto tako, Felix Klein, prvi povjerenik njemačke vlade za antisemitizam, koji je imenovan prošle godine, nazvao je video neukusnim iskorištavanjem umjetničke slobode.

Ovaj berlinski sastav i ranije je bio u centru kontroverzi, a 2009. godine tamošnje vlasti su pokušale cenzurisati dijelove njihovog posljednjeg albuma "Liebe ist Fur Alle Da" zbog svojih živopisnih sadomazohističkih prikaza.

Bend je bio na udaru kritika i zbog tekstova pjesama te sadržaja ranijih spotova. S druge strane, njihov rad je proglašen neodvojivim dijelom njemačke kulture.

Rammstein još uvijek nije odgovorio na kritike, prenosi BBC.