Muzika
152

INTERVJU / Rambo Amadeus za Klix.ba: Društvo se ponaša kao najgluplji pojedinac, politika zaglupljuje narod

Razgovarala: Mirjana Radanović
Pjevač i tekstopisac Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, nedavno je održao koncert u Banjoj Luci. Tom prilikom razgovarali smo s njim o muzici, ali i politici. Između ostalog, komentarisao je političku scenu Bosne i Hercegovine te istakao kako smatra da politika pojedinih medija sistematski podržava i stimuliše zaglupljivanje naroda.

Vašim tekstovima često kritikujete nacionalizam. Smatrate li da nam političari zbog njihovih ciljeva i manipulacija nameću nacionalizam?

Nacionalizam je u razvoju države, upoređujući sa razvojem čovjeka kao individue, nužna i neprijatna faza, kao naprimjer kad niču zubi malom djetetu ili kad ima grčeve u stomaku. Ta faza se Evropi događala sredinom 19. vijeka, a kod nas mnogo kasnije, jer smo nažalost dugo bili pod okupacijom Turske, odnosno Austrougarske, Mletačke republike, kako ko, i kako kad. Poslije Drugog svjetskog rata prihvatili smo za nas očigledno previše avangardan socijalizam, pa je red na nicanje zuba tek došao nakon Titove smrti. Političari, prateći ispitivanje javnog mnijenja, samo daju narodu ono sto on traži, vodeći računa o svojim rejtinzima. Zato stvari i napreduju sporije nego što bi se očekivalo, jer se društvo u cjelini ponaša kao najgluplji pojedinac, i sve dok on, kao predstavnik većine ne poželi nešto novo, naprednije, dok on ne razumije, ne može doći do značajnog pomaka.

Imate li neki komentar na političku scenu Bosne i Hercegovine?

Pa, čini mi se da je ona u svojim federalnim jedinicama prilično različita, dijelovi u kojim je vlast unitarnija djeluju manje haotično, što je apsurdno, ali istinito.

Mladi ljudi sa ovih prostora, većinom zbog krize sve više odlaze u inozemstvo, podržavate li to?

Nažalost to je posljedica, a ne uzrok. Mi imamo pravo samo da prepoznajemo uzroke, ako nam se posljedice ne dopadaju.

Koje je vaše rješenje ili savjet za izlaz iz opšteg društveno-političkog i moralnog haosa u kojem živimo?

Prije svega treba urediti medije. Sa jedne strane su takozvani nezavisni, koji sprovode interese zapada, sa druge su režimski koji sprovode interese lokalnih vlasti. Strožija politika medija u kojoj bi mediji prije svega služili edukaciji je prvi korak.

Kada pogledamo u budućnost, jeste li optimista?

Ja sam optimista po prirodi, jer se uzdam samo u sebe i svoje sposobnosti i dobru volju.

Još jedan problem današnjice je i turbo-folk koji Vi često kritikujete?

Nije turbo-folk problem, on je postojao uvijek, problem je politika medija koja sistematski podržava i stimuliše zaglupljivanje naroda.

Kada pogledamo koliko je turbo-folk zastupljen, mislite li da rock muzika "umire"?

Naravno da ne. Pogledajte samo Demo Fest u Banjoj Luci, ove godine se prijavilo 240 bendova. To je više nego ikada. Pitanje je samo koliko će mediji to podržati.

Ko je vaš uzor kada je muzika u pitanju?

Igor Stravinski, prije svega.

Nastupate li više u inozemstvu ili kod nas i u regionu?

Više u regionu, svakako. Mada sviram i vani.

Kako današnje mlade generacije prihvataju muziku i tekstove koje Vi plasirate?

Prihvataju izvrsno, uglavnom zahvaljujući YouTubeu.

Učestvovali ste na Eurosongu. Kakav je sad vaš stav o tom muzičkom takmičenju?

Isti kao što je bio. Ja sam tamo otišao da pomognem Crnoj Gori da promoviše sebe, svjestan da je to korisno za turizam, a da sa mojim senzibilitetom nema nikakve veze.

Imate li neki savjet za sve buduće generacije koje dolaze?

Znanje je moć. Osim škole, potrebno je sticati stručna znanja preko interneta, samoobrazovanje se pokazalo sasvim djelotvornim i korisnim, vijek u kojem živimo zahtjeva da baratamo mnogim znanjima, da bismo mogli sa uspjehom da se nosimo u koštac sa izazovima koji dolaze.