Muzika
0

RAK odbio žalbu Radija 202

Sarajevo-x.com
Rješenjem predsjedavajućeg Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije Nevena Tomića, kao neosnovana odbijena je žalba koju je uputila Federalna radio-televizija BiH - Radio 202 na odluku kojom se Radiju 202 izriče kazna od 10.000 KM zbog kršenja odredbi Kodeksa za emitiranje RTV programa.

Regulatorna agencija za komunikacije je nakon razmatranja žalbe u kojoj je, između ostalog, navedeno da se novčana kazna treba poništiti kao neprimjerena te da je potrebno detaljnije razraditi pravila koja reguliraju ovu materiju, potvrdila da je Radiju 202 osnovano izrečena kazna od 10.000 KM zbog kršenja odredbi Kodeksa za emitiranje RTV programa po članu 1.2. koji se odnosi na 'Pristojnost i uljudnost'' i članu 1.3. ''Ograničenje u vezi s terminima emitiranja''.

U obrazloženju RAK navodi da je voditelj Talk showa ''Centralni zatvor'' javnosti trebao pružiti minimum relevantnih informacija i upoznati slušaoce s propisima koji u našoj državi i nisu baš jasno definirani (ne postoji apsolutno definirana granica ''podobnosti'' puštanja određenih muzičkih numera u eter).

RAK smatra da je Radio 202 bio dužan kontrolirati muzičke i sve ostale sadržaje koji se emitiraju, bez obzira na njihov izvor.

Agencija navodi da rasprave u emisiji ''Centralni zatvor'' nisu sporne, iako se ranije navodi da je voditelj slušaoce trebao upoznati s propisima, već da su sporne muzičke numere koje su emitirane u emisiji riječke grupe Let 3 ''Rado ide Srbin u vojnike'', ''Dragi predsjedniče Bush'', te Frenkijevog ''Mister policemana''.

Kao nerelevantna činjenica za razmatranje bila je i jasna definiranost programa Radija 202 koji je svojim sadržajem profiliran za određenu grupu slušatelja.

Dalje, Agencija navodi da je u okviru tačke 3.1. ''Pristojnost i uljudnost'' navedeno da će javni emiteri, u koje spada i Radio 202, poštovati općeprihvaćene standarde o pristojnosti i uljudnosti, te da će voditi računa i o običajnim (kulturološko-religijskim) normama svoje sredine…. no u kodeksu se nigdje jasno ne navode norme koje se moraju poštovati te kriteriji ''uljudnosti''.

Očigledno da odgovornima u RAK-u napomena ''nije za svačije uši'' nije dovoljno jasna tako da su ovaj argument smatrali neosnovanim, napominje press tim Radija 202.

RAK nije želio preispitati ni visinu novčane kazne kojom je kažnjen Radio 202, već je smatra osnovanom zbog ranijih upozorenja te ponovoljenog kršenja pravila emitiranja. RAK smatra da će visina kazne utjecati da Radio 202 ubuduće neće činiti prekršaje.

RAK se poziva i na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima u kojoj se jasno navodi da svako ima pravo na slobodu izražavanja i sve slobode koje iz toga proistječu: slobodu mišljenja, primanja i prenošenja informacija kao i ideja. Iz Konvencije se navodi da ''ostvarivanje ovih sloboda uključuje obaveze i odgovornosti, kao i da ostvarivanje sloboda može podlijegati određenim ograničenjima (...) kako bi se zaštitilo zdravlje i moral”.

Agencija navodi da apsolutno podržava napore na uspostavljanju pune slobode govora i izražavanja te da ne spori opredjeljenje stanice da emitira programe posvećene alternativnoj kuluri i drugim vidovima kulture i subkulture, radi podsticanja i afirmiranja umjetničkih sloboda, a istovremeno te iste ‘’slobode’’ kažnjava sa 10.000 KM.

Napominjemo da će Radio 202 protiv rješenja RAK-a pokrenuti upravni spor tužbom kod Suda BiH u roku od dva mjeseca od dana kada su dobili rješenje (4. 4. 2007.).