Muzika
0

R.E.M. na novom albumu radi po U2 recepturi

Sarajevo-x.com
Novi "stanari" rock 'n roll Kuće slavnih, grupa R.E.M. priprema svoj novi studijski album. Posljednji, "Around the Sun" snimljen je 2004. godine i bio je veliko razočarenje. Zato REM-ovci ovaj put ništa nisu prepustili slučaju.

Izgleda da su se REM-ovci ovaj put pripremili. Na njihovom 14. studijskom albumu radit će irski producent Jacknife Lee, poznat po višestruko nagrađivanom albumu U2, "How To Dismantle An Atomic Bomb". Album se očekuje do kraja ove godine, a izdavač je Warner Bros.

Album "Around the Sun" primljen je loše i kod kritike, kao i kod publike, tako da je u Americi prodan u samo 232 hiljade primjeraka.

U sklopu najavljene konferencije za novinare u New Yorku, R.E.M. je nastupio sa bivšim bubnjarom Billom Berryem, koji napustio bend 1997. Originalna postava snimila je i obradu Lenonove pjesme "#9 Dream" koja će se naći na humanitarnom albumu za izbjeglice u Darfuru.

Ipak Stipe i Mills ne vjeruju da će se Berry vratiti u bend.

"Sretni smo što nam se pružila prilka da ponovo sviramo s Berryiem. Možda ćemo to ponoviti jednog dana. No, on jedva čeka da se vrati na svoju farmu," rekao je Mills novinarima nakon svirke, a Stipe je dodao: "Ustvari, mislim da je već otišao".