Muzika
6

Putovanje kroz vrijeme: Veliki koncert Rock škole Mostar

Klix.ba
Mostar Rock School u četvrtak 25. juna u 21 sat organizuje veliki koncert Škole koji će se desiti u prostoru OKC Abrašević.
Na koncertu će nastupiti pet pobjedničkih bendova Rock škole koji su osvojili snimanja singlova tokom programskih koncerata koje je Škola organizirala unutar školske godine 2014./2015. Ovih pet bendova će publiku provesti kroz muzičke dekade i vratiti nas kroz vrijeme od 50-tih pa do danas.

Na koncertu će se također predstaviti i mladi perspektivni sastav Canurra, koji je saradnja između dvoje polaznika Rock škole i Gorana Rebca, inače bubnjara najperspektivnije mostarske grupe Zoster.

Također ćemo imati priliku pogledati i poslušati sarajevski mladi sastav Činčila, a poslastica na kraju je splitski odlični bend Justin's Johnson.

Rock Škola Mostar će na ovaj način obilježiti kraj svoje treće godine postojanja. U protekloj godini škola je održala 2.500 školskih sati nastave za instrumente bubnjevi, bass gitara, gitara, klavijature i vokal, te još 550 sati band coach programa u kojem polaznici škole stiču iskustvo svirajući sa bendom, što je ukupno više od 3.000 sati nastavnog programa škole. Pored ovoga, u školi je održano preko 800 proba bendova koji koriste infrastrukturu Rock Škole Mostar. Na ovaj način u 2014./2015. programskoj godini Rock škola Mostar je servisirala više od 150 direktnih korisnika.

Pored redovne nastave, škola je u ovom periodu organizirala pet programskih (tematskih) koncerata, prezentirala svoj rad kroz još 6 koncerata u Mostaru i Sarajevu, nastupila na 12. Mostar Blues & Rock Festivalu, te održala dvije masterclass radionice (Damir Urban i Innes Sibun).

I ove godine Rock škola će se predstaviti na Mostar Blues & Rock Festivalu, a za polaznike škole bit će organizirana i masterclass radionica koju će održati iskusni britanski sastav Nine Below Zero što će biti još jedno u nizu velikih imena koji su Master Class radionicom dali podršku programu škole.

Škola će također učestvovati i u Youth in Action programu u Sloveniji sa svojih osam polaznika koji će biti dijelom "Rock Theatre" projekta na kojem rade mladi glumci, muzičari, režiseri, scenografi, kostimografi iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

U poluradnoj ljetnoj pauzi, a uz pomoć Ambasade Republike Njemačke u BiH, škola će organizirati i veliki ljetni Rock kamp za više od 40 mladih muzičara škole. Na kampu će svirati 10 novih bend formacija koji će imati izazov da kroz sedmodnevni period kreiraju svoja autorska djela, dok će posljednju noć biti organiziran i veliki koncert. Svi bendovi koji će učestvovati na kampu će također dobiti priliku snimiti svoja autorska djela u Recording studiju MC Pavarotti, što će još i više produžiti i produbiti suradnju među ovim mladim ljudima.

Redovnu nastavu za školsku godinu 2015./2016. počinjemo u septembru dok će upisi biti otvoreni u augustu, a audicije za prijem odmah početkom septembra. Noviteti za iduću školsku godinu su to da Škola uvodi sektor "Young" za uzrast već od 7 do 14 godina starosti, kao i nastavu za saksofon.

Već početkom školske godine planirana je i razmjena sa Pop Akademijom iz Beča gdje će odabrani polaznici škole i predavači imati priliku razmijeniti znanja i vještine obrazovanja i muziciranja.

Veoma bitno je napomenuti da škola implementira svoj rad još uvijek prvenstveno zahvaljujući Ambasadi Kraljevine Norveške u BiH i simboličnoj participaciji polaznika škole.

Dođite u četvrtak 25.06. u OKC Abrašević te svojim prisustvom dajte podršku mladim i talentiranim polaznicima Mostar Rock School programa. Ulaz je besplatan, saopćili su organizatori.