Ponovo na sceni
161

Punk nije mrtav, živi u BiH: Bend HBŠ objavio "Ludilo kao odgovor"

L. K.
Hor bečkih šnicala na scenu donosi "Ludilo kao odgovor", pjesmu kroz koju punk daje znak da nije gotovo i da nije nestao s ovih prostora. Sastav je rođen u Trebinju, gdje žive sva četiri člana benda, a u kratkom razgovoru objašnjavaju zašto nisu samo bend, nego "bendčina".

"Nastali smo sticajem čudnih okolnosti 2006. godine, kada smo radili kao trojka, bubanj, gitara glas, a prvu postavu čine Srđan Svrdlin (gitara/prateći vokal), Bojan Vujičić (bubnjevi) i Igor Svrdlin, može se reći vokal u pokušaju", šali se na početku razgovora frontmen Igor Svrdlin.

Priču nastavlja objašnjavajući kako samo četiri godine nakon formiranja benda, iz istog odlazi Vujičić, a na njegovo mjesto dolazi Stojan Lasica. Bass gitaru tada zadužuje Marko Telebak, te s njom obogaćuje bend.

"Od samog početka smo se opredijelili za autorski rad, socijalnu tematiku i angažovane tekstove. Povodom pet godina benda objavili smo prvi, i za sada jedini demo album 'Prva petoljetka'", nastavlja.

Momci smatraju da HBŠ nije bend, već način života kojim kroz čeličnu pjesmu ukazuju na nepravilnosti kojima su okruženi, kao što je i sam naziv benda pokupio jednu nepravilnost.

"HBŠ dakle nije kontinuitet u radu, već kontinuitet u takvom načinu razmišljanja. I da nas ne bude još sto godina, rok trajanja je neograničen. HBŠ se pojavi naprasno i još naprasnije nestane. Jer, da vježbamo koliko ne vježbamo, bili bi najbolji. Ili... Tuđe pjesme ne sviramo, jer ni svoje ne znamo baš najbolje", ističe Svrdlin dodavši kako je važno zapamtiti kako HBŠ nije bend nego "bendčina".

Zvuk benda je isti kao i u početku, nemaju ga namjeru mijenjati, bar ne radikalno, otkriva Svrdlin. Na njihovo stvaralaštvo utjecali su KUD Idijoti, Dead Kennedys, Šarlo akrobata, Goblini...

"Naše djelovanje je gotovo gerilski, kad god smo nešto planirali izjalovilo se uglavnom, pa smo prestali planirati. Pojavit ćemo se opet, to je sigurno kao što je sigurno da ćemo nakon toga ponovo nestati na neko vrijeme", kaže.

Važno je, ističe, da duh onoga što žele da HBŠ predstavlja živi, žele biti onaj dječak iz "Carevog novog odijela" koji viče "CAR JE GO!".

"A carevi naši 'vajni' jesu goli, a narod k'o narod... aplaudira. Malo iz ličnog ubjeđenja, a sve više iz straha. Ali kao što kaže ona kineska poslovica, gospodar nije toliko veliki, nego mi klečimo", kaže Svrdlin.

Kaže da HBŠ pjeva o stanju u društvu na gorak, a nekad na manje gorak način. Nekad o sjećanjima koje bi voljeli izbrisati, nekad o obespravljenim penzionerima koji su prinuđeni da kopaju po smeću, nekad o mozgu koji ipak neće uzeti, iako su uzeli sve ili skoro sve, a nekad o ludilu.

"O tom ludilu koje je odgovor na sve te marifetluke glavešina govori pjesma 'Ludilo kao odgovor' za koju je snimljen spot koji je preksinoć imao svoju premijeru. Zvuk je snimljen onomad kod drugara Krsta Pandurice, u njegovom studiju 'Phantom', a spot je rađen u produkciji 'Max art studio' gdje nam je drugar Miki Pudarić izašao u susret. U spotu, pored članova benda, pojavljuju se Darko Kurtović, naš drugar i poznato lice svim ljubiteljima serije 'Lud, zbunjen, normalan' i Predrag Bekan", priča.

Priču zaključuje kazavši kako je filozofija benda jednostavna, uprkos onoj čuvenoj "Ne talasaj".

"Stvari treba nazvati pravim imenom, a kod nas stvari nisu sjajne, tačnije moraju i mogu biti bolje. Iako zvuči idealistički, gotovo utopistički, takva borba ima smisla, jer ukoliko umre nada, jasno je da smo prije toga umrli svi mi, jer nada umire posljednja", kroz smijeh dodaje kako će prije biti da je gospođa Nada otišla da radi vani, tako da možda više i ne stanuje ovdje.

Kažu da radi kao sobarica u jednom dubrovačkom hotelu. Viđali su je i ispred slovenačke ambasade u Banjaluci, dok neki tvrde da je otišla u Dublin na neodređeno, govori nam muzičar.

"Vratimo se na spot, priča je jasna i ne treba je objašnjavati, oni koji kapiraju su skapirali a oni koji ne kapiraju ili se prave da ne kapiraju, neće nikad ni skapirati jer ili ne smiju skapirati, ili im je stvarno dobro. Ne dajte se i ne predajte se, ovim foteljičastim humanoidnim amebama će morati doći kraj, a ako ne dođe znajte da smo sami krivi za to", na koncu poručuje.