Muzika
370

Publika na nogama: Divanhana po prvi put nastupila u Beču

Klix.ba
(Foto: Vedran Pilipović)
U sklopu projekta Wiener Sevdah dobrotvornog udruženja "Futurebag – Torba Za Budućnost" iz glavnog grada Austrije sarajevski bend Divanhana u proteklu subotu začarala je Bečku publiku svojim premijernim nastupom.

U do zadnjeg mjesta rasprodanoj pozorišnoj dvorani "Längenfeldgasse“ članovi Divanhane su posjetioce odveli na muzičko putovanje kroz Balkan a posebnim akcentom na bh. tradicionalnu urbanu pjesmu Sevdalinku izmamili su ogromnu količinu emocija u publici.

Dvosatni nastup uz nasmijana lica publike i po koju suzu izazvanu emocijama koja je vladala dvoranom proletio je kao tren. Već prije bisa Divanhana je na noge podigla sve prisutne koji su ih dugim i gromoglasnim aplauzuom poslije naklona vratili na binu.

"Energija koja je nastala tokom koncerta nas je fascinirala. Imali smo do sada mnogo nastupa i teško ih je uspoređivati ali smo svi iz benda suglasni da je ovo bio naš najemotivniji koncert do sada. Jako smo sretni što nas je u Beču dočekao na ovako predivan način ovoliki broj ljudi", rekao je Neven Tunjić iz Divanhane.

Leila Čatić je izjavila da joj je posebno drago da se sva sredstva ovog koncerta koriste za nabavku školske opreme socijalno ugroženim mališanima u Bosni i Hercegovini.

"Sama ideja ovog udruženja ali i njeno sprovođenje su apsolutno fascinantni i vrijedni svake pohvale. Radosni smo što smo postali dio ovog projekta i na naš način doprinjeli njegovom uspjehu", rekla je Čatić.