Portugal
1

Prvo polufinale Eurosonga održava se večeras, BiH i ove godine bez predstavnika

Klix.ba
Foto: Eurosong
Foto: Eurosong
U Meo Areni u Lisabonu večeras će biti održano prvo polufinale Eurosonga. Za najbolju pjesmu Evrope takmičit će se 43 države, a predstavnici naše države zbog finansijskih problema ni ove godine neće učestvovati na Eurosongu.

Domaćin ovogodišnjeg Eurosonga je Portugal zahvaljujući Salvadoru Sobralu koji je prošle godine u Ukrajini pobijedio pjesmom "Amar pelos dois".

Na prvoj polufinalnoj večeri nastupit će Azerbejdžan, Island, Albanija, Belgija, Češka, Latvija, Izrael, Bjelorusija, Bugarska, Makedonija, Hrvatska, Austrija, Grčka, Finska, Armenija, Švicarska, Irska i Kipar. Deset država koje osvoje najviše glasova publike i stručnog žirija plasirat će se u finale.

U drugom polufinalu koje će biti održano 10. maja nastupit će Australija, Danska, Norveška, Moldavija, Rumunija, Rusija, San Marino, Srbija, Holandija, Mađarska, Gruzija, Malta, Crna Gora, Latvija, Poljska, Slovenija, Švedska i Ukrajina.

Veliko finale bit će održano u subotu, 12. maja, a države koje su već u finalu su domaćin Portugal, Francuska, Italija, Njemačka, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Tema ovogodišnjeg Eurosonga je okean kao simbol povezanosti Portugala s ostatkom svijeta. Iz tog razloga izabran je plavi tepih (kontrast uobičajenom crvenom tepihu) na kojem su brojne zvijezde sinoć zablistale.

Slogan ovogodišnjeg takmičenja je "Svi na okup" (All Aboard) i poziva nas da se okupimo na jednom mjestu i zajedno slavimo muziku i poštujemo različitost.

Program će voditi Catarina Furtado, Daniela Ruah, Filomena Cautela i Sílvia Alberto.

BiH je posljednji put na Eurosongu nastupila 2016. godine. Predstavljali su nas Dalal, Deen, Jala i Ana Rucner pjesmom "Ljubav je", a njihovo učešće bilo je moguće zahvaljujući brojnim sponzorima. BiH je prvi put na Eurosongu, kao samostalna država, nastupila 1993. godine, a najbolji rezultat ostvarili smo 2006. godine kada nas je predstavljao Hari Mata Hari pjesmom "Lejla" koju je napisao Željko Joksimović.