Muzika
0

Prvi kineski koncert Stonesa

FENA
The Rolling Stones sviraju večeras u najvećem i najrazvijenijem kineskom gradu Šangaju, što predstavlja njihov prvi nastup u Kini tokom karijere duge više od četiri decenije.

"Drago mi je da kinesko Ministarstvo kulture brine o moralu stranih bankara i njihovih djevojaka, koji će se večeras pojaviti na koncertu", izjavio je u svom stilu vođa Stonsa Mik Džeger, komentarišući zabranu sviranja pet pjesama zbog njihovog isuviše "sugestivnog teksta", prenijela je kineska štampa. Džeger je dodao da "cenzura postoji u Kini, kao uostalom i svuda u svijetu".

Gitarista Kejt Ričards je rekao novinarima da se osjeća poput Marka Pola kao i da bi možda mogli da doskoče cenzuri time što bi svirali samo instrumentale spornih pjesama. Večerašnji koncert bit će upriličen na sceni "Šanghai grand stejdža", koja može da primi oko 8.000 ljudi, a cijena karata se kreće od 37 do 370 dolara.

Kako to predstavlja priličnu sumu za prosječnog Kineza, očekuje se da će glavni posjetioci biti stranci, kojih je sve više u glavnom ekonomskom centru Kine Šangaju.

Prema pisanju kineske štampe, Stonsi, koje bije glas "najvećeg rokenrol benda na svijetu", pokušali su još 80-ih godina prošlog vjeka da dobiju dozvolu da sviraju u Kini, ali bezuspješno. Prije tri godine bilo je planirano da bend,u okviru svjetske turneje, nastupi u Pekingu i Šangaju ali su koncerti otkazani zbog epidemije SARS-a.

Kineska štampa komentariše da je večerašnje gostovanje Stonsa još jedan važan korak u otvaranju komunističke Kine prema zapadnoj pop kulturi. Iako svjetski poznati, o Stonsima se malo zna u Kini, s obzirom da su se godine njihove najveće slave u 60-im i 70-im prošlog vjeka poklopile sa periodom najveće zatvorenosti Kine.

Otkako je krenulo otvaranje Kine prema svijetu, zabrane u oblasti kulture su smanjene, ojačala je srednja klasa i time su stvoreni uvjeti za gostovanje brojnih svjetski poznatih muzičara u Kini, poput Eltona Džona, Vitni Hjuston ili hevi-metal grupa Dip Prpl, na primer.