Muzika
1

Prvi glas sevdaha: Sve spremno za audiciju u Tuzli

Originalni muzički show TV1 "Prvi glas sevdaha“, koji za cilj ima pronaći najboljeg amatera interpretatora sevdalinke, kreće u potragu za prvim takmičarima.
Hanka Paldum
Hanka Paldum
Priliku da okušaju svoju sreću ove nedjelje, 22. decembra, imat će stanovnici Tuzle i okolnih gradova. Audicija je zakazana u Hotelu Dom penzionera u 12 sati.

"Preko stotinu prijavljenih kandidata za našu prvu audiciju, među kojima su prisutne i buduće sevdalije, djeca od 12 godina, ali i starije generacije, koje i u svojim 70-tim žive sevdah, traže potvrdu i žele pokazati svoj način interpretacije, imat će priliku da isprobaju svoj takmičarski duh pred tročlanim žirijem", pojašnjava PR manager TV1, Alena Kulenović-Delić.

Osim Seada Seje Pitića, predsjednika žirija i jedinog stalnog člana žirija na svih deset audicija, kandidate u Tuzli ocjenjivat će Ramiza Milkunić i Muhamed Mujkanović.

"Skrenula bih pažnju mladima da sevdalinci pristupaju sa velikim poštovanjem, kako zaslužuje njen tekst i njena intepretacija“, poručuje Milkunić.

Koliko je očuvanje tradicionalne bh. pjesme važno ističe i Muhamed Mujkanović, tuzlanski intepretator sevdalinke i kompozitor narodne pjesme:

"Sve se iz Bosne moglo ukrasti, samo sevdalinka nikada. TV1 se upustila u veliki i izuzetno poželjan muzički show“.

Projekt podržava i kraljica sevdaha Hanka Paldum, koja će biti u stručnom žiriju na posljednjoj audiciji, planiranoj za 23. februar 2014. u Sarajevu.

"Cilj je da dovedemo što više ljudi, što više mladosti i da probudimo u njima ljubav prema nečemu što je zapravo iskonsko, nešto što ima temelj ovdje“, navodi Hanka.

Pred održavanje prve audicije, predsjednik žirija Sead Sejo Pitić poručuje kandidatima da zaborave na tremu i nervozu.

"Ovo će biti prvenstveno dobro druženje u kojem ćemo nastojati pronaći nekog novog Safeta i neku novu Hanku, Bebu ....“, ističe Pitić.

Sa TV1 još jednom pozivaju sve one koji vole i znaju pjevati sevdalinke da se prijave i iskoriste jedinstvenu priliku koja im se pruža. Svi oni koji se nisu prijavili na audiciju u Tuzli, mogu to učiniti do nedjelje, na dan održavanja audicije.

Nakon Tuzle audicije će se održati u Hotelu Bristol u Mostaru 29.12. u 12 sati, te u Goraždu 05.01.2014. godine u Centru za kulturu u 12 sati.

Svi koji na audicijama zadovolje tražene kriterije i dobiju prolaznu ocjenu žirija, plasiraju se za takmičarski, odnosno kvalifikacijski dio muzičkog showa "Prvi glas sevdaha“.