Muzika
135

Prva rock simfonija u BiH krajem oktobra u Banjoj Luci

G. D.
Premijera prve rock simfonije u BiH biće održana 25. i 26. oktobra u Kulturnom centru Banski dvor. Riječ je o projektu banjalučkog rock benda "Tupas mene“, tačnije gitariste Dragana Moconje, dok će dirigent biti Branka Radošević.

"Oduvijek sam želio da napravim rock simfoniju. Prvi konkretni planovi napravljeni su u februaru ove godine, a onda smo počeli da okupljamo muzičare. To je spoj modernog i klasičnog zvuka. Odabrali smo popularne strane numere od kraja šezdesetih godina prošlog vijeka do novijih pjesama", priča Moconja.

Prvu postavu, dodaje on, činili su samo muzičari "Tupas mene“ i gudači, a potom su se priključili i članovi hora, duvači i solisti. Prve probe održane su u banjalučkom Domu omladine i jednom gradskom pabu, potom su muzičari za vježbanje dobili prostor u Kulturnom centru Banski dvor.

"U početku sam bio skeptičan. Nisam vjerovao da ćemo sve lako pokrenuti i da će ljudi pristati da sviraju bez honorara. U svijetu su ovakvi projekti graciozni i izvode se u kulturnim institucijama, a jedini prostor u Banjoj Luci, koji ispunjava te uslove je Kulturni centar Banski dvor", kaže Moconja.

Kompozitor Dušan Pokrajčić je raspisao partiture za hor, a Milana Smiljanić za orkestar.

"Za kraće pjesme trebalo mi je dva, tri sata da ih raspišem, jer je harmonija jednostavna, a za par dužih numera bilo je potrebno čak 13 sati raspisivanja. Neke pjesme su u originalu propraćene gudačima, pa sam pišući aramžman napravila samo male izmjene, a za ove druge sam se morala više potruditi, kako bi lijepo zvučale. U svakom slučaju ovo je jedno novo i zanimljivo iskustvo", rekla je Smiljanić.

Na repertoaru će biti hitovi Michaela Jacksona, “Queena”, “Led Zeppelin”, “Aerosmitha”.