Muzika
3

Prva bh. a capella grupa BasicS osvaja srca publike

Piše: M. B.
Muzički sastav BasicS prva je a capella grupa na području BiH. Grupu čini pet izuzetno talentovanih osoba čiji glasovi osvajaju srca publike.

BasicS je nastao početkom marta, a idejni tvorac bila je članica Adela Šabić. Prvu pjesmu su objavili 14. marta ove godine na YouTubeu i odmah su privukli pažnju javnosti. U pitanju je bila pjesma Dušana Svilara "Spas". Okupljanje grupe se dešavalo u danima kada je Đorđe Jovančić, tenor grupe, radio aranžman za Dušanovu pjesmu, kojom se predstavio na ovogodišnjem srbijanskom nacionalnom izboru za pjesmu Evrovizije u Beogradu.

"U procesu nastajanja shvatili smo da bi ta pjesma zbog karakterističnog balkanskog ritma 9/8 (devet osmina) idealno zvučala u nekoj a cappella horskoj izvedbi. Tada sam ponudio kolegama iz grupe da snimimo upravo tu pjesmu", rekao je Jovančić za Klix.ba.

Žanr a capella zahtijeva visoke glasovne mogućnosti i napornu vježbu, a članovi BasicSa su muzički obrazovani i vrlo ozbiljno su shvatili ovaj poziv.

"Mnogo vremena provodimo u vježbi da bi jedna pjesma dobro zvučala. Svi smo akademski obrazovani muzičari osim Adnana Pacolija, koji je trenutno student mašinstva. Adela je završila klavir na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i radi kao profesorica klavira u Osnovnoj muzičkoj školi Mladen Pozajić te kao umjetnički saradnik korepetitor na Muzičkoj akademiji. Raisa Bužimkić je završila harmoniku na istoj akademiji i profesorica je harmonike u Osnovnoj muzičkoj školi Mladen Pozajić. Jasmin Šabić je završio saksofon u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu, a ja sam student kompozicije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu", istakao je Jovančić.

A capella grupe su trenutno veoma popularne u svijetu, no u BiH je to nešto novo. Upravo zato su se članovi BasicSa odlučili za ovaj žanr, a njihov uzor je uspješna američka a capella grupa Pentatonix.

"Najviše obrađujemo domaće, regionalne i svjetske pop i rock hitove, ali se u našem repertoaru mogu pronaći i pjesme iz filmova, svjetski poznatih mjuzikala i sl. Nemamo neke posebne pretenzije prema određenim pjesmama koje obrađujemo jer to radimo upravo zato što nam se te pjesme dopadaju i smatramo da dobro zvuče a cappella", kaže Jovančić.

Sve obaveze u vezi sa vježbanjem, odabirom pjesme i svim onim što je potrebno da se izvede pjesma u ovom žanru rade sami. No, mnogo im pomaže Marko Jovančić, koji radi vizuale za svaku njihovu pjesmu i održava njihov YouTube kanal. Najveću rekaciju publike imali su nakon snimljene pjesme Željka Joksimovića "Ludak kao ja", koja ih je proslavila i otvorila im mnoga vrata.

"Moramo priznati da smo mnogo zadovoljni reakcijama publike na naš rad jer je ovo ipak neistraženo polje na našim prostorima. Od početka smo sumnjali u reakcije, ali sada definitivno znamo da radimo dobar posao, od kojeg bi se jednog dana moglo i profitirati. Za sada to radimo najviše iz entuzijazma svih nas i ljubavi prema a cappella izvođenju. Drago nam je da je Željko podržao i pohvalio naš rad te objavio naš snimak na njegovom Twitter profilu i oficijelnoj stranici", ističe Jovančić.

Tokom ovih pola godine imali su dosta angažmana. Punili su medijske prostore, a 1. septembra su imali i prvi koncert u Kriterionu u Sarajevu. Od nastupa su izdvojili nastup na VIP Davidoff shape eventu i koncertu u sklopu manifestacije "Samo zapleši" u Mostaru. U budućnosti planiraju postati još poznatiji.

"Planovi su usmjereni u dalju promociju grupe i samog a cappella muziciranja. Svakako da planiramo u skorijoj budućnosti objaviti i naš prvi CD sa autorskim pjesmama. Do tada moramo dobro "utabati" put do publike. Ljudi nas moraju znati, naša izvedba im mora biti poznata i pristupačna", zaključio je Jovančić.

Inače, naziv BasicS je skraćenica od Basic Sound, što bi značilo "osnove ili baze zvuka". Više informacija o grupi BasicS možete naći na njihovoj oficijelnoj Facebook stranici i YouTube kanalu.