Sarajevski velikan
202

Prošlo je osam godina otkako smo se oprostili od legendarnog Kemala Montena

L. R.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Na današnji dan prije osam godina napustio je nas jedan od najvećih regionalnih muzičara, legendarni Kemal Monteno. Danas bi imao 75 godina.
Kemal Monteno bio je bosanskohercegovački kantautor s karijerom dugom preko 40 godina, čije su pjesme slušale sve generacije. Osim po njegovim najvećima hitovima, zaslužan je i brojne pjesme, koje je uradio za muzičke ličnosti širom regiona.

Pjesme "Vratio sam se živote", Dušo moja", "Jedne noći u decembru", "Sarajevo, ljubavi moja", "Nije htjela" samo su neke od brojnih balada koje su činile ovu muzičku legendu jedinstvenim na našim prostorima.

Posljednji put pred sarajevskom publikom Monteno je pjevao u novembru 2012. godine u dvorani Zetra, zajedno sa Goranom Bregovićem, Dinom Merlinom, Zdravkom Čolićem, Radetom Šerbedžijom i drugim zvijezdama regije.

Nakon duge borbe s bolešću, Monteno je preminuo 2015. godine u Zagrebu. Njegova sahrana održana je u Sarajevu 28. januara, gdje su se posljednji put oprostili prijatelji, rodbina te mnogobrojne muzičke, ali i druge ličnosti iz kulture. Ispraćen je uz stihove pjesme "Sarajevo, ljubavi moja".