Sjećanje na muzičara
234

Prošlo je 35 godina od smrti Dražena Ričla, legendarnog pjevača Crvene jabuke

L. K.
Dražen Ričl
Dražen Ričl
Prošlo je tačno 35 godina otkako nas je napustio Dražen Ričl, poznatiji kao Zijo i Para. Bio je osnivač i prvi frontmen Crvene jabuke, sarajevska raja i legenda, talent koji je otišao prerano. Čovjek kojem se i tri decenije poslije njegove smrti posvećuju posebni redovi.
Rođen je 12. marta 1962. godine, a odrastao je na Koševu. Završio je Drugu gimnaziju u Sarajevu, nakon čega je upisao novinarstvo. Iako je svirao u brojnim bendovima (poput Ozbiljnog pitanja, Elvis J. Kurtović...) najpoznatiji je po osnivanju Crvene jabuke, s kojom je svirao od 1985. godine do svoje smrti.

S Jabukom je snimio album "Crvena jabuka", koji je nedugo nakon objave postao jedna od najtraženijih ploča na prostoru bivše Jugoslavije. Pjesme poput "Bježi kišo s prozora", "Sa tvojih usana", "Dirlija" i "Nek te on ljubi" postale su veoma popularne među svim generacijama, zbog čega je sarajevski sastav bio vrlo tražen te je na ljeto 1986. nastupao širom regiona kako uživo tako i na radiju i televiziji.

Uporedo s pohađanjem fakulteta radio je za Radio Sarajevo, gdje je nerijetko sarađivao s budućim Nadrealistima Neletom Karajlićem, Zlatkom Arslanagićem, Zenitom Đozićem i Borisom Šiberom.

Jedan je od osnivača pokreta Novi primitivizam, a već 1984. godine glumio je u prvoj sezoni "Top liste nadrealista". Mnogobrojnim obožavateljima Nadrealista u sjećanju je vrlo živa uspomena na Ričlov jedinstveni humor, a njegovi "folovi i fazoni" sada su dostupni na YouTubeu te godinama kasnije nastavljaju osvajati i nove, mlađe generacije.

Ričl je preminuo 1. oktobra 1986. godine od posljedica nesreće koja se dogodila 18. septembra iste godine u Jablanici. U istoj nesreći je poginuo basista Aljoša Buha, a Ričl je dvije sedmice kasnije preminuo u bolnici. Na mjestu gdje su poginuli kasnije je podignut poseban spomenik u obliku crvene jabuke.

Smrt dvojice mladih muzičara odjeknula je Jugoslavijom, a iste godine je u Skenderiji održan koncert Crvene jabuke "Pjesma za Crvenu jabuku", posvećen tragično preminulim Ričlu i Buhi. Čak i danas, nakon više od tri decenije, u sarajevskom Oslobođenju je na dane godišnjice njihovih smrti moguće pronaći osmrtnice u kojima ih njihova raja pozdravlja i podsjeća na to koliko su nam značili.

"Na stolu su prazne čaše, rakija se popila, gdje li nam se jutros budiš, ko te snenog pokriva...".