Čovjek koji je prezirao rat
0

VIDEO / Prošlo je 17 godina od smrti Milana Mladenovića

Sarajevo-x.com
Danas se navršilo punih 17 godina od smrti Milana Mladenovića, legendarnog rock muzičara i frontmena beogradske grupe Ekatarina Velika, koji je preminuo 5. novembra 1994. godine u Beogradu.

Jedan od najvećih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, a u šestoj godini doselio je u Sarajevo, da bi se njegova porodica 1970. godine preselila u Beograd.

Svoj prvi band Limunovo drvo osnovao je sa školskim kolegom Dragomirom Mihajlovićem Gagijem. Godinu dana kasnije osnovao je bend Šarlo Akrobata, zajedno s Dušanom Kojićem-Kojom i bubnjarem Ivanom Vdovićem.

Šarlo Akrobata snimio je samo jedan album Bistriji ili tuplji čovek biva, koji se i danas smatra jednim od najvećih rock ostvarenja u bivšoj Jugoslaviji.

Iz Šarla su iznikla dva uticajna rock banda – Katarina II i Disciplina kičme.

Tokom 1982. novom bendu se priključuju klavijaturista Margita Stefanović - Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i Ivica Vdović.

Katarina II 1984 izdaje istoimeni album nakon čega Vdović i Mihajlović odlaze iz grupe, koja mijenja ime u Ekatarina Velika i 1985. izdaje album. Album iz 1986. S vetrom uz lice doveo ih je na sam vrh jugoslavenske rock scene.

EKV je u osam godina ukupno izdao sedam studijskih albuma - Katarina II (1984.), Ekatarina Velika (1985.), S vetrom uz lice (1986.), Ljubav (1987.), Samo par godina za nas (1989.), Dum dum (1991.), Neko nas posmatra (1993.), kao i tri live albuma.

Najpoznatiji hitovi su Oči boje meda, Modro i zeleno, Kao da je bilo nekad, Ti si sav moj bol, Novac u rukama, Zemlja, Ljubav i Par godina za nas.

Za vrijeme trajanja ratova na prostorima bivše Jugoslavije Mladenović sa članovima grupa Partibrejkers i Električni orgazam formira projekat Rimtutituki, čija je muzička aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu.

Njihov najpoznatiji singl Slušaj 'vamo!, sa ključnim refrenom Mir, brate, mir je promovisan koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda. EKV, Partibrejkers i Električni orgazam u septembru 1993. godine sviraju u Pragu i Berlinu sa zagrebačkim sastavom Vještice u okviru akcije Ko to tamo pjeva.

Za vrijeme opsade Dubrovnika, Milan je pozvao publiku da minutom ćutanja odaju počast bombardovanom Dubrovniku i njegovom stanovništvu, a kada je Rimtutituki trebalo da gostuje u Banjoj Luci za vrijeme rata u BiH, Milan je iz protesta otkazao nastup zato što je srušena najstarija i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija.

U augustu 1994. godine, nakon nastupa Ekatarine Velike na festivalu u Budvi, Milan Mladenović prebačen je u bolnicu gdje mu je dijagnosticiran rak gušterače.

Nije uspio da pobijedi opaku bolest. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, a njegovom smrću prestala je da postoji i Ekatarina Velika.

Nakon smrti Milana Mladenovića 1998. godine, od srčanog udara, u Londonu je umro legendarni basista EKV-a Bojan Pečar, a 18. septembra 2002. godine u Beogradu je preminula i legendarna klavijaturistkinja banda Margita Stefanović.

U novembru 2006. godine pjesma Par godina za nas izglasana je za najbolju pjesmu svih vremena na prostorima bivše SFRJ.

U sjećanje na legendarnog frontmena EKV-a i njegovo djelo večeras se u banjalučkom Domu omladine održava Muzička slušaonica: In memoriam Milan Mladenović, a u sarajevskom klubu Slogasinoć su nastupila četiri člana bivšeg benda EKV.