Nenadoknadiv gubitak
683

Prošlo je 16 godina od smrti Adija Lukovca, pionira bh. elektronske muzike

I. S.
Adi Lukovac
Adi Lukovac
Adi Lukovac, pionir elektronske muzike u Bosni i Hercegovini, preminuo je 18. juna 2006. godine.
Osnovao je bend Ornamenti 1992. godine, a četiri godine kasnije osniva izdavačku kuću Post War Sound Records (PWS). S Ornamentima snimio je dva albuma: "Pomjeranja" (1999.) i "Fluid" (2001.). Također je radio na brojnim solo projektima.

Radio je na muzici za film "Remake" reditelja Dine Mustafića. Riječ je o šest pjesama: "Remaquiem", "Il je vedro il oblačno", "Istihare", "Tema No. 2", "Welcome" i "Odlazak". Na CD-u je objavljena i pjesma "Hazurila" iz predstave "Tvrđava" Sulejmana Kupusovića.

Također treba istaći njegovu saradnju s Dinom Merlinom na albumu "Sredinom", koji je jedan od komercijalno najuspješnijih albuma ikada objavljenih u jugoistočnoj Evropi. Pjesme "Sam" i "Tako prazan" su ušle u historiju bh. muzike.

"Kako vrijeme odmiče, sve više cijenim muziku koju smo stvorili u vrijeme rada s Adijem. To je bilo kao kad na dnu mora nađete dragulj koji čuvate sve dok možete, a onda čovjeku bude teško kada taj dragulj izgubi. Sretan čovjek takvih dragulja nađe tek nekoliko u životu, a u mom životu Adi je bio jedan od tih", rekao je Merlin prošle godine u izjavi za Klix.ba.

Lukovac je izgubio život u saobraćajnoj nesreći na dijelu autoputa iz Sarajeva prema Blažuju.