Nenadoknadiv gubitak
934

Prošle 22 godine od smrti Tupaca Shakura

Klix.ba
Foto: YouTube video screenshot
Foto: YouTube video screenshot
Američki reper Tupac Amaru Shakur upucan je četiri puta u prsa vraćajući se sa bokserskog meča Mikea Tysona 7. septembra 1996. godine u Las Vegasu, da bi preminuo šest dana poslije. Njegova smrt, koja je nastupila prije 22 godine, okarakterisana je kao nenadoknadiv gubitak za američku i svjetsku hip-hop scenu.

Tupac Amaru Shakur rođen je u Harlemu 16. juna 1971. Bio je američki reper, glumac, aktivist i tekstopisac, po mnogima najveći izvođač hip-hop muzike svih vremena. U svojoj muzičkoj karijeri je prodao više od 75 miliona albuma širom svijeta. Osim toga, snimio je nekoliko filmova, među kojim su najpoznatiji Juice iz 1992. i Bullet iz 1996. godine.

Njegova je majka Afeni Shakur, mjesec dana prije poroda puštena iz zatvora zbog ilegalnog djelovanja s Crnim panterama. Tupacova obitelj se često selila u njegovom djetinjstvu, pa je tako u Baltimoreu uspješno pohađao Školu primjenjenih umjetnosti. Nedugo nakon toga seli s obitelji u Oakland, u Kaliforniju, na zapadnu obalu Sjedinjenih Američkih Država, i tada počinje da se bavi rep muzikom.

Pod imenom MC New York radio je s grupom Bay Area MC's. Nakon saradnje u pjesmi "Same Song" grupe Digital Underground dobio je prvi veliki ugovor s diskografskom kućom. Godinu kasnije, 1991. godine, pod imenom 2 Pac je objavio svoj prvi album "2Pacalypse Now" s nekoliko originalnih pjesama. Njegov drugi album iz 1993. "Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z." sadržavao je pjesme "I Get Around" i "Keep Ya Head Up" zbog kojih je album dobio platinastu ploču.

Njegov treći album 'Me against the World' dospio je na prvo mjesto top listi, dok je on ležao u zatvoru pod optužbama za silovanje. Mnogi kritičari su pohvalili njegov rad, a neki od njih komentarisali su kako je kroz par pjesama predvidio svoju smrt.

Iako je dobijao pohvale za svoj muzički angažman, ali mnogi su ga i osuđivali zbog eksplicitnih, nasilnih riječi. Bez problema je pjevao o bandama i seksu. Godine 1994. nekoliko je dana proveo u zatvoru zbog napada na režisera Allena Hughesa. U drugom slučaju Shakur je optužen za seksualno zlostavljanje. I sam je bio žrtva nasilja. Upucan je pet puta za vrijeme pokušaja pljačke njegovog muzičkog studija.

Nakon što je odslužio osam mjeseci zatvora, Shakur se vratio muzici. Oslobođen je nakon što je Marion Hugh Knight Jr., osnivač izdavačke kuće Death Row Records, platio kauciju u iznosu od jednog miliona dolara. Tupac se svom posljednjem projektu posebno posvetio. Na pjesmi 'California Love' gostovao je i reper Dr. Dre, a i pjesma "How Do You Want It" je također imala veliki uspjeh.

Posljednji događaj u Tupacovom kratkom životu odigrao se u subotu 7. septembra 1996. godine, dok se sa menadžerom Suge Knightom vozio prema privatnom klubu nakon boks meča Mikea Tysona. Bijeli kadilak im se približio, a njegov vlasnik je ispalio 12 metaka u njihov crni BMW. Tupac je primio četiri metka u grudi. Preminuo je u 26. godini života.