{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Proslava rođendana Jacka Daniela u Mostaru

S
28.9.2011. u 13:05
0
7
Proslava rođendana Jacka Daniela u Mostaru
0
Proslava rođendana Jacka Daniela u Mostaru
U povodu 161. godine od rođenja Jacka Daniela, čovjeka kome pripadaju zasluge za postojanje nadaleko čuvenog whiskeya, u četvrtak 29. septembra će u klubu Golden u Mostaru biti održana "Jack Daniel's rođendanska zabava", na kojojoj će nastupiti poznati mostarski bend Neretva.
Neretva je grupa mladih muzičara iz Mostara ujedinjenih oko jednog cilja, a to je pružanje jedinstvenog muzičkog užitka i nezaboravnog provoda. Ovaj bend se okupio u ljeto 2005. godine, a iza njih su danas brojna gostovanja širom BiH i regiona. Ulaz na "Jack Daniel's rođendansku zabavu" u klubu Golden je slobodan, a početak je u 22 sata.

Nakon zabave u Mostaru, uslijedit će i "Jack Daniel's rođendanska zabava" u Sarajevu, koja će se održati u Cheers Pubu u petak 30. septembra, a nastupit će bend Pakt 5.

Članovi benda Dino Olovčić (klavijature), Muris Varajić (gitara), Edin Hadžagić (bubnjevi), Alen Ekmečić (bas gitara) i Dženi Olovčić (vokal) obećavaju izvrstan provod i odličnu atmosferu za sve ljubitelje dobre muzike. Ulaz je slobodan, a početak je u 21 sat.

Iako niko sa pouzdanošću ne može reći kada je tačno Jack Daniel rođen (u požaru su stradale matične knjige u njegovom rodnom Lynchburgu, Tennessee), smatra se da je rođen nekad u septembru 1850. godine. Kako su njegovi roditelji imali 13-ero djece, brigu o Jacku, kada jmu je bilo sedam godina, preuzeo je porodični prijatelj Denn Chol, protestantski sveštenik i vlasnik destilerije whiskeya u Lynchburgu.

Tokom narednih šest godina Jack Daniel je bio u prilici da do u tančine izuči vještinu pravljanja whiskeya, pa kada je Denn Chol odlučio prodati destileriju i posvetiti se isključivo svešteničkom pozivu, mladi Jack se ponudio otkupiti biznis.

Tri godine kasnije, 1866. godine, Jack je i zvanično registrovao destileriju, koja je danas najstarija registrovana destilerija u SAD-u i jedan od spomenika američke historije i kulture.

Već 1904. godine Jack Daniel's je osvojio svoju prvu nagradu, i to na svjetskoj izložbi u Saint Louisu, kada je u kategoriji 20 različitih proizvođača upravo Jackov "Old No.7 Tennessee Sipping Whiskey" dobio zlatnu medalju.

Pored ove zlatne medalje, o kvaliteti Jack Daniel'sa svjedoči i još 6 medalja koje je osvojio u ostatku svijeta. Ipak, u prilog kvalitete Jack Daniel's whiskeya možda najbolje govori način na koji se ovaj proizvod destilira. Proces destilacije vrši se kap po kap, kroz 3 metra uglja od javorovog drveta, što whiskeyu daje jedinstven okus i boju.

Destilerija Jack Daniel'sa u Lynchburgu, Tennessee, danas posluje u sklopu grupacije Brown-Forman, a whiskey se još uvijek proizvodi na način kako je to radio i sam Jack Daniel, još prije više od 150 godina.

A, pošto se ne zna kada je tačno Jack rođen, onda se njegov rođendan proslavlja tokom cijelog septembra, jer svakako za tako posebnog čovjeka jedan dan i ne bi bio dovoljan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: