Dugo čuvana tajna
71

Pronađeno mjesto gdje počiva legendarni Freddie Mercury

Klix.ba
Na londonskom groblju Kensal Green pronađena je nadgrobna ploča sa natpisom "Za uspomenu na Farroukha Bulsara", za koju se smatra da predstavlja posljednje počivalište pepela legendarnog pjevača grupe Queen Freddieja Mercuryja, čija je posljednja želja bila da se ne otkrije mjesto polaganja njegovog pepela, piše Daily Mail.

Freddie Mercury preminuo je usljed komplikacija prouzrokovanih virusom HIV-a, 24. novembra 1991. godine, u 45. godini, a jedina osoba koja zna gdje se nalazi njegov pepeo jeste bivša zaručnica Mary Austin, kojoj je ostavio i kuću u londonskom kvartu Kensington.

Freddiejevi fanovi čekali su 21 godinu kako bi odali počast legendarnom pjevaču, ali nisu imali gdje da odu. Sve dok fotograf Bradley Page nije na groblju Kensal Green slučajno pronašao nadgrobnu ploču sa natpisom "Za uspomenu na Farroukha Bulsara (Freddiejevo pravo ime)" , ispod kojeg na francuskom jeziku piše i "Uvijek ću biti uz tebe svojom ljubavlju, M.", što sugerira na to da je upravo Mary Austin postavila ploču.

S druge strane, Freddiejev bivši partner Jim Hutton, sa kojim je Freddie bio u vezi sve do svoje smrti, u jednom intervjuu iz 1994. godine je izjavio da smatra da Freddiejev pepeo počiva na groblju Garden Lodge.

"To je postala prava misterija, ali sam prilično siguran da je njegovo mjesto počivanja u podnožju trešnje, sa pogledom na cijelo mjesto", rekao je Hutton u intervjuu.

Prema nekim drugim teorijama, pepeo legendarnog pjevača bi se mogao nalaziti čak i u Zanzibaru, u kojem je rođen.

Podsjetimo, Freddie je rođen je 5. septembra 1946. u Zanzibaru kao Farroukh Bulsara, u porodici koja porijeko vuče iz Irana. Jedno vrijeme su živjeli i u Indiji, a smatrani su sljedbenicima zoroastrizma. U Veliku Britaniju dolazi sa jedva navršenih 18 godina, gdje upisuje fakultet za umjetnost i grafički dizajn, a 1970. osniva jedan od najpoznatijih svjetskih bendova svih vremena - Queen.

Sa glasom nevjerovatnog obima od čak četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala u historiji muzike. Imao je izuzetan talent za pisanje pjesama i melodija, njegov privatni život obilježile su brojne kontroverze i novinarska nagađanja, a jedna od najvećih vijesti bila je Freddiejeva homoseksualnost i to da boluje od AIDS-a.