Historijski značaj
9

Pronađena prva demo snimka Davida Bowieja, bit će ponuđena na auckciji za 100.000 funti

Klix.ba
Prije nego je postao Aladdin Sane ili Ziggy Stardust, mršavi 16-godišnjak s ambicijama da postane saksofonista pristao je pjevati glavni vokal na demo snimku koji je snimljen u malom studiju u južnom Londonu. Ta snimka je nedavno pronađena i predstavlja najstariji poznati audiozapis Davida Bowieja.

Na demo snimci Bowie pjeva "I Never Dreamed" sa svojim pevim bendom The Konrads. Demo će biti ponuđen na auckiji za 100.000 funti.

The Guardian piše kako izdavačka kuća za koju je Bowie snimio taj demo nije uspjela prepoznati potencijal njegovog glasa koji će postati jedan od najpopularnijih u 20. stoljeću. Grupa The Konrads nije prošla na audiciji ove izdavačke kuće ni naredne godine, a Bowie je napustio grupu zbog umjetničkih nesuglasica.

Snimak je pronašao David Hadfield koji je bio nešto stariji od ostalih članova grupe The Konrads. Snimak je pronašao kada se selio iz jedne kuće u drugu. Snimka je bila skrivena u staru korpu za hljeb koja je pripadala njegovom djedu.

Foto: Omega Auction
Foto: Omega Auction

Hadfield je nastavio karijeru u muzičkoj industriji, a kaže da im je agent grupe The Konrads Eric Easton tražio da snime demo. Pjesme je napisao David Bowie koji je tada bio poznat kao David Jones.

"Odlučili smo uraditi nekoliko instrumentala na gitari i jednu originalnu pjesmu. Izabrao sam 'I Never Dreamed' jer je bila najsnažnija. Odlučio sam da je David Bowie najbolja osoba koja će je otpjevati i dati joj pravu interpretaciju. Tako je to nastao prvi audiozapis Davida Jonesa", rekao je Hadfield.

Ovaj audiosnimak, ali i druge Hadfieldove uspomene bit će ponuđene u septembru na aukciji "Omega Auctions" u Merseysideu (Engleska). Aukcionar Paul Fairweathe rekao je kako je ovaj snimak jedinstven i od velikog historijskog interesa.