Promovisani novi CD-ovi Besima Spahića i Marija Pejića

Klix.ba
6.7.2017. u 16:02
41
8
Promovisani novi CD-ovi Besima Spahića i Marija Pejića
41
Promovisani novi CD-ovi Besima Spahića i Marija Pejića
U sarajevskom klubu SSH danas je održana medijska promocija muzičkih nosača zvuka "Slavonske/Dalmatinske/Bosanske" i "Pop/Zabavne/Angažirane", autora profesora Besima Spahića i umjetničkog producenta Marija Pejića, u organizaciji Udruge "Libertas" iz Sarajeva. Voditeljica promocije bila je Ivana Krstanović.
Na ovim promotivnim nosačima zvuka, objavljenim pod markicom Udruge "Libertas", sakupljenje su pjesme koje su plod dugogodišnje suradnje autora Besima Spahića i producenta Marija Pejića prilikom realizacije različitih glazbeno-scenskih projekata, a koje su otpjevali poznati izvođači iz Bosne i Hercegovine i regije.

Besima Spahića, doktora komunikoloških nauka, profesorska karijera nije u potpunosti ispunjavala tako se, sve do danas, pored profesionalne karijere, nastavio baviti i pisanjem muzike i scenarija za djecu te komponiranjem dječije i popularne, žanrovski raznolike, muzike.

Svoje muzičko-scenske projekte, najčešće mjuzikle, između ostalog je realizirao na teritoriji Slovenije i Bosne i Hercegovine. Pisao je i pjesme za mnoge muzičke zvijezde sa prostora bivše Jugoslavije, od kojih su neke postali hitovi. Kao 'slobodni umjetnik' i danas vrijedno radi i djeluje, a ova dva CD-a podsjetnik su na dosadašnje muzičko stvaralaštvo Besima Spahića prilikom dugogodišnje saradnje s umjetničkim i izvršnim producentom.

Marijo Pejić, doktor komunikoloških nauka, u društvenom i kulturnom životu BiH prisutan je već dvadeset godina. Kao jedan od najplodnijih umjetničkih i izvršnih sarajevskih producenta, autor, scenarist, medijski promotor realizirao je više stotina različitih kulturno-zabavnih manifestacija sarađujući s eminentnim izvođačima kao što su Tereza Kesovija, Krunoslav Slabinac, Krunoslav Cigoj, Gertruda Munitić, Novi Fosili, Rajko Dujmić, Zorica Kondža, Vera Svoboda, Goran Karan, Crvena Jabuka, Minja Subota, Tutti fruti band, Matko Jelavić, Petar Grašo, Ibrica Jusić, Nina Badrić, grupa Latino, grupa Stijene, Davor Radolfi, Meri Cetinić, Matija Vuica, Ivo Pattiera, Emilija Kokić, Šima Jovanovac, Ćiro Gašparac, Vajta, Lado Leskovar, Vlado Kalember, Đani Maršan, Kemal Monteno i mnogi drugi.

Autor je festivala "Kao nekad pred Božić" i "Lino-Fest". Dobitnik je nekoliko domaćih i međunarodnih priznanja za očuvanje kulture. Obnašao je različite dužnosti u javnom i nevladinom sektoru.

"Ovi CD-ovi potvrđuju da je Besim Spahić iznašao primjeren stvaralački izazov za vokaciju univerzitetskog profesora koji se ostvaruje u raznolikim inkarnacijama (autor, pjevač, glumac, scenarist). Udruga 'Libertas' na ovim CD-ovima je sakupila Spahićeve kompozicije nastale uglavnom u produkciji ove udruge u posljednjih 15 godina. Spahić emocionalno i profesionalno 'uranja' u estradnu praksu, ali izdižući se od kruhoboračke muzikantske svakodnevnice. Ovi CD-ovi zapravo revaloriziraju cjelokupno područje njegovog interesa i angažmana i predstavljaju sve ove godine naše zajedničke suradnje, na obostrano zadovoljstvo", izjavio je Marijo Pejić predstavljajući pjesme s nosača zvuka.

Profesor Besim Spahić zahvalio je Udruzi "Libertas" i svim tekstopiscima i aranžerima koji su sudjelovali u stvaranju pjesama objavljenih na ovim nosačima zvuka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: